Petitie gestart om Groen op te nemen in coalitie
Foto: BELGA

In Leuven hebben een 15-tal personen een internetpetitie gestart voor de opname van Groen in de coalitie die SP.A en CD&V willen vormen.

Onder de initiatiefnemers bevinden zich Peter Tom Jones en Han Vandevyvere, de twee onderzoekers van de Universiteit van Leuven die het Leuvense project coördineren om de stad tegen 2030 klimaatneutraal te maken.

‘Met het ambitieuze project Leuven Klimaatneutraal 2030 in het verschiet zou een tripartite met SP.A, CD&V en Groen werkbaarder, logischer en gezonder zijn’, aldus de initiatiefnemers. SP.A heeft in de nieuwe gemeenteraad 16 zetels op 45 en CD&V 9. Met Groen erbij zou de coalitie kunnen bogen op 32 zetels. ‘Zo’n brede coalitie is de beste garantie op de totstandkoming van een sociale, klimaatneutrale stad.’

De initiatiefnemers wijzen er voorts ook op dat de verkiezingsuitslag - het verlies van 6 zetels voor de SP.A-CD&V-coalitie en stemmenwinst voor de Groenen - ‘een sterk signaal is van de Leuvense progressieve bevolking die hunkert naar meer inspraak en participatie’. Door de bestaande coalitie zonder meer voort te zetten wordt hieraan evenwel niet tegemoet gekomen. Ook de transitie naar een klimaatneutrale stad kan volgens de initiatiefnemers van petitie alleen maar slagen mits inspraak en participatie.