Alain Top wordt  nieuwe burgemeester
Alain Top wordt de nieuwe burgemeester van Harelbeker. Foto: loh

Verrassing in Harelbeke. De CD&V van huidig burgemeester Rita Beyaert haalde gisteren het meeste stemmen maar maakt toch geen deel uit van de meerderheid. SP.A/Groen en N-VA zaten gisterenavond samen om de toekomst te bespreken en bereikten een akkoord. Alain Top (SP.A/Groen wordt de nieuwe burgemeester.

De meeste stemmen betekent niet automatisch een meerderheidspositie in de stad, dat bleek gisteren nog maar eens in Harelbeke.

CD&V haalde 12 zetels en 35,7 procent van de stemmen, een grote tien procent meer dan SP.A/Groen. Het kartel moest een verlies van 3 procent incasseren. De winst voor CD&V bracht echter nog geen zekerheid voor Beyaert en haar achterban. SP.A/Groen, die 9 zetels behaalden, en N-VA met zijn 20 procent en zes zetels, konden CD&V direct uit de meerderheid bannen als er een akkoord tussen beide lijsten werd bereikt.

Het was urenlang koffiedik kijken. SP.A-lijsttrekker Alain Top bleef enkele uren niet bereikbaar en lijsttrekker Annick Vandebuerie van N-VA was in de late namiddag beducht om te vroeg commentaar te geven. Ook huidig burgemeester Beyaert wenste gisterenavond niet te reageren op de resultaten en benadrukte dat er ‘ondanks de percentages geen zekerheid was en nog niets beslist was’.

Niemand wilde een uitspraak doen. Daarvoor was er nog teveel ruimte voor speculatie. Bang afwachten dus voor Rita Beyaert. Met 2.618 stemmen had zij de meeste voorkeurstemmen in haar partij. Daarmee won ze het pleit van Unizo-kandidaat Luc Callewaert (1.889 stemmen) uit Bavikhove. Eerder was afgesproken dat de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen binnen CD&V burgemeester mocht worden.

Zo werd de verdeeldheid opgelost binnen CD&V, die naar aloude traditie nog steeds is opgedeeld in een Unizo en een ACW-achterban. Sofie Decavele (1.457) en Francis Pattyn (1.224) haalden eveneens sterkte scores.

Witte rook

Laat op de avond kwam er uiteindelijk witte rook. Alain Top, lijsttrekker van het kartel SP.A/Groen en de stemmenkampioen van Harelbeke die als enige de kaap van 3.000 stemmen doorbrak, is de nieuwe burgemeester. Hij pikt in Harelbeke opnieuw de traditie op van socialistische burgemeesters, die na het verdwijnen van Eric Pinoie doorbroken werd. Hoe het Harelbeekse stadsbestuur er verder zal uitzien, is afwachten. Vandaag moet daarover meer duidelijkheid zijn. N-VA zal in elk geval haar sleutelpositie kunnen verzilveren en enkele ambten in de wacht slepen. De partij behaalde in één klap zes zetels. Lijsttrekker Annick Vandebuerie haalde niet het aantal voorkeurstemmen van de andere lijsttrekkers (618), maar de partij profiteerde mee van het nationale elan.

Op de kartellijst SP.A/Groen vallen verder het aantal voorkeurstemmen op van Dominique Windels (1.172) en Groen-kopman David Vandekerckhove (891). Groen heeft met Tijs Naert een tweede verkozene.

Open VLD en Vlaams Belang

De resterende zetels binnen de Harelbeekse gemeenteraad worden verdeeld onder Open VLD en Vlaams Belang. Die konden elk één zetel veroveren, een licht verlies voor de Harelbeekse Open VLD. PVDA kon met zijn 1,5 procent geen plekje in de gemeenteraad veroveren.