Vandeurzen: ‘Personeelstekort zorgsector verdient volle aandacht’
Foto: BELGA

Het personeelstekort in de zorgsector verdient de volle aandacht. Zo reageert Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op een studie van Itinera. Maar daarbij heeft hij ook bedenkingen.

Gezien de toekomstige nood aan arbeidskrachten in de ouderensector verdient het personeelstekort de volle aandacht, laat Vandeurzen weten na de studie van denktank Itinera bij 265 zorgorganisaties. Een vijfde van de ondervraagden zegt daarbij dat het personeelstekort de kwaliteit van de zorg aantast.

Tegelijk heeft Vandeurzen ook vragen bij de studie, aangezien die ‘alleen directies en beleidspersoneel uit de sector bevraagt, en niet de medewerkers zelf’. De minister geeft ook aan dat de instroom in de opleiding al drie jaar op rij stijgt, tot een nieuwe recordhoogte dit jaar.

Verso, de Vereniging voor Social Profit Ondernemingen, laat in een reactie op de studie weten dat de zoektocht naar personeel in de social profitsectoren de komende jaren alleen maar zal toenemen, door de vergrijzing van de bevolking en ook de vergrijzing van de medewerkers.

‘In de hele Vlaamse social profit, van ziekenhuizen tot beschutte werkplaatsen, zullen er in de komende jaren ongeveer 81.000 bijkomende medewerkers nodig zijn om het huidige niveau van dienstverlening te kunnen garanderen’, aldus Verso.

Prioritair zijn volgens de vereniging dat de instroom wordt verhoogd en de uitstroom vertraagd, maar dat ook een adequaat doorstroombeleid gevoerd wordt.