En waar zit die verandering dan, meneer De Wever?
Beke en De Wever Foto: vrt
De kracht van verandering, wat betekent dat in pakweg Herentals? Volgens Bart De Wever betekent het ingaan tegen de traditionele partijen en zorgen voor de lokale verankering van zijn partij zodat in 2014 de verandering zich ook kan doorzetten in de federale en Vlaamse regering.

In Het Grote Debat bracht de VRT de belangrijkste partijvoorzitters (en Jean-Marie Dedecker) samen. Het was wachten tot het grote het slotdebat over de rol van de burgemeester voor wat vuurwerk.

Toen probeerden Bruno Tobback (SP.A), Alexander De Croo (Open VLD) en Wouter Beke (CD&V) om de beurt Bart De Wever (N-VA) het vuur aan de schenen te leggen.

Hun vraag was vooral 'die kracht van verandering, wat betekent dat eigenlijk?'. Volgens Beke betekent het vaak niets. In zijn gemeente, Leopoldsburg, kopieert de lokale N-VA immers standpunten van onder meer zijn partij.

Oei, reageerde De Wever. 'Dan heb ik een groot probleem. Want u zegt zelf dat uw partij geen verhaal heeft en nu kopiëren we dat blijkbaar.' Hij gaf Beke de wenk om zich vooral met zijn eigen partij bezig te houden.

De Wever legde opnieuw uit dat de lokale verkiezingen voor hem belangrijk zijn omdat zijn partij lokaal moet verankerd geraken. De verandering betekent dat de N-VA zich lokaal anders opstelt dan de traditionele partijen. Maar het betekent ook dat de lokale verkiezingen een voorbereiding zijn op de Vlaamse en federale verkiezingen in 2014.

Als N-VA het niet goed doet zondag, gaan deze heren zeggen dat ze gewonnen hebben, waarschuwde de N-VA-voorzitter.

Parttime burgemeester

Met name Bruno Tobback wierp De Wever voor de voeten dat je niet én partijvoorzitter kunt zijn én burgemeester van de grootste stad van Vlaanderen. Geen van beide jobs is een parttime functie.

De Wever kreeg ook het verwijt dat hij geen verzoenende burgemeester kan zijn als hij tegelijkertijd een polariserende partijvoorzitter blijft.

Volgens De Wever zal hij niet zo polariserend zijn omdat hij gewoon zegt wat iedereen denkt: de straffeloosheid moet stoppen, de belastingregering moet stoppen en het migratieprobleem moet worden opgelost.

De N-VA-voorzitter moest ook opnieuw uitleggen dat hij maar één jaar partijvoorzitter en burgemeester wil zijn. Op die manier zal de burgemeester van Antwerpen (als hij het wordt)  toch één jaar een luide stem hebben in Brussel. Daarna focust hij zich volledig op Antwerpen.

Alleszins voor zes jaar? 'Dat mag je niet in marmer beitelen. Hou dat beitelen voor mijn grafsteen. Maar het is mijn ambitie. Ik wil voluit voor Antwerpen gaan na mijn voorzitterschap. Alleen mag je in de politiek nooit nooit zeggen.'

Overigens herhaalde Bruno Tobback meermaals tijdens het debat dat veel van die hypothetische vragen zondag toch achterhaald zijn. Want De Wever zal helemaal geen burgemeester worden.

Over de Antwerpse coalitievorming kwamen de kijkers niet veel te weten. Behalve het feit dat De Wever liever, na vele decennia socialistisch bestuur, zonder de socialisten regeert en met partijen die ideologisch dichter bij hem staan.

 Eerder had Groen-voorzitter Van Besien laten verstaan dat hij ook liever met de socialisten in zee gaat in Antwerpen. De N-VA weigeren deed hij niet.

Kartels waren heldere voorakkoorden

Het debat handelde ook kort over de voorakkoorden. De meeste voorzitters vonden het volstrekt logisch dat er vooraf wel eens gesproken wordt. Ze onderstreepten ook dat er met alle partijen (behalve Vlaams Belang)  gesproken wordt, dus ook met N-VA.

Toch vermoedt Bart De Wever dat de meeste kartels tegen zijn partij worden gesloten. Hij verwijst daarvoor naar Etienne Schouppe die dat enige tijd geleden min of meer heeft toegegeven.

Wouter Beke wierp hem voor de voeten dat De Wever blijkbaar wel voorakkoorden wil met zijn partij maar kartels, de meest heldere vorm van voorakkoorden, weigerde hij. Behalve in tien gemeenten (onder meer Ieper en Aalter) waar het blijkbaar niet anders kon.

De Wever antwoordde dat hij geen kartels wou met een partij die federaal bestuurt tegen de wil van de Vlaamse meerderheid in.

De ambities?

In de laatste ronde spraken de partijvoorzitters ook over hun ambities op 14 oktober.

Zo wil Alexander De Croo zelf burgemeester van Brakel worden. Maar als zijn vader, die lijstduwer is, meer stemmen haalt, heeft hij een probleem. Hij is immers voorstander van de rechtstreekse verkiezing van de burgemeester.

Wouter Van Besien (Groen) hoopte dat de goede peilingen voor zijn partij werkelijkheid worden zondag. 'Twijfel niet, stem voor ons. peilingen zijn maar peilingen.'

Bruno Tobback wil dat de SP.A standhoudt en zijn partij de groep Vlamingen mag vertegenwoordigen die gelooft in het 'samen vooruitgaan'. De SP.A bestuurt nu in 130 gemeenten en dat wil hij zo houden.

Wouter Beke had het over de 170 CD&V-burgemeesters en hij hoopt dat ze opnieuw een mandaat krijgen.

Jean-Marie Dedecker liet optekenen dat het met zijn partij niet gedaan is na 14 oktober. En ook Bruno Valkeniers maakt zich sterk dat hij na zondag partijvoorzitter kan blijven van Vlaams Belang.