De vissterfte in Schelde van vorige week zorgt nog steeds voor beroering. Een voedselverwerkend bedrijf in Warcoing had laten verstaan dat het kon verantwoordelijk zijn voor de vervuiling. Maar een verslag van de Waalse milieuinspectie trekt dat weer in twijfel. .

Het voedselverwerkend bedrijf Cosucra op de industriezone van Warcoing, op de linkeroever van de Schelde, had een ‘onvoorziene lozing’.

De Morgen berichtte daar vanmorgen over.

Waals minister van Leefmilieu Philippe Henry had vandaag echter een andere mening.

De Waalse milieuinspectie voerde bijkomende controles en volgens Waals minister Henry kon op basis van die controles niet bevestigd worden dat Cosucra werkelijk aan de basis lag van de massale vissterfte op de Schelde.

Volgens Henry blijkt uit de gegevens dat de oorzaak wel eens in Vlaanderen kon liggen. Hij verwijst naar een meting in Spiere (Vlaanderen). Daar zouden bijzonder slechte zuurstofwaarden opgemeten zijn. 'Het zuurstoftekort op de Schelde zou kunnen voortkomen uit de Grote Spierebeek en haar collectoren en zou veroorzaakt kunnen zijn door organische vervuiling.'

De Vlaamse milieu-inspectie heeft daar in elk geval geen sporen van gevonden, zo blijkt evenwel.

Schauvliege heeft nu beslist om een klacht tegen onbekenden in te dienen. Het parket moet de zaak nu verder onderzoeken.