Todd Akin in 2008: ‘Abortussen op vrouwen die niet zwanger zijn’
Foto: AP

Er is een video opgedoken uit 2008 waar het Republikeinse Congreslid Todd Akin opnieuw een aantal controversiële uitspraken doet over abortus.

Dat de Amerikaanse conservatief Todd Akin (65) ernstig gekant is tegen abortus is duidelijk. In augustus bracht hij zijn partij nog ernstig in verlegenheid door te zeggen dat vrouwen zelden zwanger worden na een verkrachting. ‘Als het om een erkende verkrachting gaat, heeft het vrouwelijk lichaam bepaalde methodes om de boel stil te leggen’, beweerde hij.

'Terroristen'

Het online tijdschrift Slate.com viste een video op uit 2008 waar Akin het Huis van Afgevaardigden toespreekt. Dokters die abortussen uitvoeren noemt hij ‘terroristen’ die werken in ziekenhuizen bevuild door een ‘cultuur van de dood’. Bovendien beweert hij dat er dokters zijn die abortussen uitvoeren op vrouwen die ‘eigenlijk niet zwanger zijn’.

‘Het mag geen grote verrassing zijn dat we ons verzetten tegen de terroristen die anti-Amerikaans zijn, en toch hebben we in onze eigen cultuur terroristen die we abortionists noemen’, aldus Akin.

'Harteloos'

‘Het goede nieuws waarom we deze oorlog aan het winnen zijn, is dat er niet genoeg harteloze artsen zijn die afstuderen aan de medische faculteiten. Er is een reëel tekort aan dokters die abortussen willen uitvoeren. Wie wil er nu zo laag op de ladder van de medische professie bengelen?’

Ondanks de commotie rond de uitspraken binnen de partij, ziet het naar uit dat de Republikein het zitje van senator Claire McCaskill in de Amerikaanse staat Missouri volgende maand in de verkiezingen zal afsnoepen.

Bekijk hieronder de speech: