Leuven debatteert over studenten, zebra's en de stijl van Tobback
Lijsttrekkersdebat van De Standaard in Leuven Foto: bdw
Het mag niet verbazen dat studenten het centrale punt waren in het Leuvense lijsttrekkersdebat van De Standaard. En de stijl van burgemeester Tobback.

Voor Danny Pieters (N-VA) is het duidelijk.Wie voor het huidige stadsbestuur is, moet maar voor de SP.A stemmen. Coalitiepartner CD&V praat toch maar de SP.A na. Wie een ander bestuur wil, stemt beter voor de N-VA.

Leuven heeft een nieuwe burgemeester nodig, vindt Pieters. Louis Tobback regeert hier al 18 jaar. Dan kun je niet meer vernieuwend zijn.

Tobback zelf vindt het prima dat zijn bestuursstijl de inzet wordt van de verkiezingen natuurlijk. Bovendien betekent het dat Leuven geen andere, ernstige problemen heeft. Lachend kondigt hij trouwens een nieuwe stijl aan: hij wil zich gerust laten kaalscheren.

Hebben SP.A en CD&V een voorakkoord? N-VA denkt van wel. Carl Devlies (CD&V) ontkent. We zijn tevreden over de huidige bestuursploeg (CD&V-SP.A) maar dat betekent niet dat we sowieso voortbesturen als we genoeg zetels hebben. Ook Devlies stoort zich trouwens aan de stijl van Tobback.

De burgemeester zelf nuanceert. Hij zegt dat niemand in zijn college tegen inspraak is. Maar hij heeft wel zijn buik vol van sommige actiecomités die alleen maar tegen zijn en alles willen tegenhouden.

Betrek die mensen dan vroeger bij uw projecten, vraagt Fatiha Dahmani (Groen).

Woningen

Een van de Leuvense problemen die alle lijsttrekkers aankaarten, is het tekort aan betaalbare woningen.

Rik Daems pleit er onder meer voor om de studenten weg te halen uit de binnenstad en onder te brengen op grote campussen buiten de stad. Op die manier komen er veel woningen bij. De andere partijen zijn daar niet voor te vinden.

Carl Devlies kondigt aan dat Leuven de voorwaarden wil versoepelen voor huiseigenaars die kotstudenten in huis opnemen. Leuven heeft immers een gebrek aan 'kotmadammen'.

'Zo zal het niet meer nodig zijn dat een eigenaar voor studenten aparte voorzieningen moet inrichten, zoals keuken en badkamer en zullen er fietsstallingen kunnen worden ingericht in voortuintjes. We zullen werken met tijdelijke vergunningen voor 5 jaar om er zeker van te zijn dat de betrokken eigenaar in het pand blijft wonen. Als dat niet meer het geval is vervalt de vergunning', aldus Devlies.

Tobback wijst erop dat buurtbewoners niet graag hebben dat er sociale woningen in de buurt komen. Daarvoor halen ze allerlei argumenten aan, maar het komt haast altijd neer op racisme. We willen geen 'zwette mannen' hier.'

De oplossing van onder meer Groen hier is: je moet geen grote sociale woonwijken bouwen, je moet zorgen voor een goede sociale mix.

Mobiliteit

De N-VA vindt dat de stad en de univ/hogescholen veel geld uitgeven aan de gratis bussen voor studenten. De meeste studenten hebben wel zo'n gratis buspass, maar ze gebruiken die nooit. Besteed dat geld dus op een andere manier aan de studenten, vindt Danny Pieters.

Dat er te veel bussen rijden door Leuven, vindt iedereen. Groen pleit daarom voor een tramlijn van aan het station tot de campus Gasthuisberg.

Rik Daems gelooft meer in shuttles. Laat de bussen buiten het stadscentrum blijven en gebruik kleine busjes in de stad.

Louis Tobback lacht dat wat weg. De bussen in het centrum zitten nu al overvol. Met kleine busjes ga je dus nog vaker moeten rijden. Misschien moeten we al die kleine busjes dan aan mekaar vastklinken, lacht hij.

Carl Devlies pleit voor een extra ondergrondse parking om de wijk tussen de vismarkt en de Sint-Jacobsmarkt een nieuwe impuls te geven.

Dany Pieters ten slotte vindt het jammer dat Leuven de zebrapaden schrapt. Dat creëert onveiligheid, stelt hij. 'Wij zijn voor de zebra's', lacht Pieters.

Louis Tobback antwoordt dat hij voor okapi's is en dat de stad geen enkel zebrapad laat verdwijnen. Dat doen de regen en het verkeer. Blijkbaar gebruikt Leuven geen goede verf voor de zebrapaden.

Een langer verslag van dit debat vindt u morgen in De Standaard. Hier op de site vindt u straks de gefilmde opname van het hele debat en ondertussen kan u al de hele liveverslaggeving opnieuw lezen. Vrijdag zijn we te gast in Brugge.