Gentse kleuters kiezen voor eetbaar ballenbad
Het "eetbaar ballenbad" van Olly Ceulenaere Foto: De Proefkampioen
Een "eetbaar ballenbad" van Olly Ceulenaere, allerlei groentjes in ronde vormen met kleine brood- en gehaktballetjes, smaakt het lekkerst en oogt het mooist als schoolmaaltijd. Dat besliste een panel van negen Gentse kleuters maandag. Ze hadden ook gerechten van topchefs Kobe Desramault en Jason Blanckaert geproefd. De proeverij hoorde bij de lancering van het educatief project "De Proefkampioen".

Olly Ceulenaere wist de kleuters te betoveren met een kleurrijk bord met onder meer ronde worteltjes, kerstomaatjes, veldsla, en kleine brood- en gehaktballetjes. 'Het is belangrijk om al op jonge leeftijd met smaaktonwikkeling bezig te zijn', aldus Ceulenaere die zijn creatie als "eetbaar ballenbad" omschrijft. Zelf proberen we kinderen zoveel mogelijk te laten mee-eten met volwassenen.'

Kobe Desramault (De Vitrine) serveerde een combinatie van rode biet met gehakte noten en bessen "in de straat geplukt". Hij kreeg van de kleuters een "bronzen wortel" en liet het zilver voor Jason Blanckaert (J-E-F), die pompoencrème met worst en Rose de France-aardappeltjes uit de potten toverde.

Thijs Radijs en Winnie Wortel

Het educatief project "De Proefkampioen" leert kinderen van 3 tot 8 jaar aan de hand van een doe-koffer genieten van smaken (zoet, zuur, zout, bitter) en ondersteunt ouders om hun kinderen te leren eten. Dat doen ze met de hulp van figuurtjes zoals Winnie Wortel of Thijs Radijs.

Vanaf maandag kunnen Gentse scholen, speelpleinwerking en kinderopvang de doe-koffer gratis uitlenen bij de Gentse Centra voor leerlingenbegeleiding of Logo Gezond+. Het project, gesteund door de stad Gent, krijgt allicht navolging in Vlaanderen.