Euronext Brussel wil de beurs aantrekkelijker wil maken voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's). "Dit past in een langetermijndenken. Het is zoals in de sport: men moet investeren in jeugdploegen of binnen tien jaar blijft er geen ploeg meer over", zegt voorzitter Vincent Van Dessel.

 Sinds 2009 verdwenen er al elf bedrijven van de beurs, waaronder vier dit jaar IRIS, Transics, VPK Packaging en Bel20'er Telenet. vorig jaar stapten ook al twee aandelen uit de Bel20 van de beurs: NPM en Omega Pharma.

Steeds minder bedrijven vinden de weg naar de beurs. Er waren dit jaar nog geen IPO's. Bovendien verlaten steeds meer bedrijven de beurs. Van Dessel spreekt van een cyclische trend en meent dat dit jaar de bodem zal worden bereikt. "Ook in 2002 was er een dieptepunt, tegenover de topjaren 1998 en 2006".

De verhandelde volumes blijven redelijk stabiel ten opzichte van vorig jaar. "De beurs functioneert", luidt het, maar de voorzitter ziet wel een belangrijk potentieel voor de kleinere bedrijven, de niet-Bel20'ers. Hun marktaandeel in de totale beurshandel is op twee jaar tijd ruim gehalveerd, van 15 procent tot nog amper 6 procent nu.

Euronext Brussel stelt daarom voor om de nieuwe regeling rond de roerende voorheffing (21 pct + 4 pct) te vereenvoudigen, zonder dat dit volgens de beursautoriteit een impact zou hebben op de begroting. "We willen een veralgemening van 25 procent voor alle inkomsten uit beleggingsproducten, buiten enkele uitzonderingen: 15 procent voor de kleine beursgenoteerde bedrijven (beurskapitalisatie van minder dan 150 miljoen euro, nvdr) en 20 procent voor middelgrote bedrijven (minder dan 1 miljard euro)". Op die manier wordt beleggen in kleine aandelen aantrekkelijker.

Euronext Brussel wil ook de VVPR-strips (die recht geven op een lagere voorheffing) afgeschaft zien. Ook de mogelijkheid van een keuzedividend, waarbij de aandeelhouder zelf kan kiezen voor cash of een vergoeding in aandelen die dan niet belast wordt, is een piste die de beursautoriteit naar voor schuift.

Volgens Van Dessel is dit een win-winsituatie voor meerdere partijen: de belegger ziet zijn rendement stijgen en kmo's kunnen het beurskanaal gebruiken als alternatief om zich te financieren.