MUZIEKVERKEER OP INTERNET IN KAART GEBRACHT

Belgen downloaden liever illegaal

In de eerste helft van 2012 was het aantal illegale downloads in België twee keer zo groot als het aantal legale. Dat kunnen we afleiden uit de eerste Digital Music Index.
Belgen downloaden liever illegaal
Rihanna laat iedereen achter zich in aantal illegale downloads. Koen Bauters

31 miljoen: zoveel songs werden er de eerste zes maanden van 2012 uitgewisseld alleen al in België. Daarmee komen we internationaal op de twintigste plaats in de wereld. Grotere, muziekminnende markten als de VS en Engeland voeren de rangschikking fors aan. Omgerekend per hoofd staan de Belgen echter op de 15de plaats. Dat alles blijkt uit de eerste digitale index (DMI) van Musicmetric, een onderzoeksbureau dat digitale trends uitrekent en analyseert.

Het onderzoek is een grensverleggende poging om het volledige muziekverkeer te meten. Tot dusver kon enkel de verkoop van fysieke dragers en downloads, voor zover legaal verkocht, in kaart worden gebracht. De cijfers van DMI voegen daar in dit rapport de ‘torrents' aan toe, waarmee muziekfans songs uitwisselen. De meeste van die torrents zijn illegaal en dus een doorn in het oog van de muziekindustrie, maar ze vormen voor veel artiesten wel een belangrijk promotiemiddel.

Nu zowel officiële verkoopcijfers als cijfers over het (grotendeels) illegale verkeer beschikbaar zijn, is het mogelijk een meer realistische raming te maken van de verhouding tussen legaal en illegaal verkeer.

84.000.000 songs

In de eerste zes maanden van 2012 werden in België 3.630.000 singles en albums verkocht, meldde de Belgian Entertainment Association (BEA) gisteren aan De Standaard . Daar kwamen 5.150.000 downloads (albums en vooral singles) bij. Als die aantallen omgerekend worden naar songs ...

Nog geen abonnee?
Abonneer voordelig om verder te lezen

Lees dS Avond, de digitale krant en Archief+.

Ja, ik neem een proefabonnement

Bekijk onze formules >
Neem een dagkaart >

Reeds abonnee?

Nog niet geregistreerd?

Registreer