Strijd tegen nepzelfstandigen uit Oost-Europa moeilijk

Jacht op sociale fraude

Het Rijksinstituut voor Sociale Verzekeringen wil 25 extra personeels­leden om sociale fraude van EU-migranten met het zelfstandigenstatuut beter op te sporen.
Jacht op sociale fraude

‘Het opengooien van de Europese grenzen zet onze sociale zekerheid op de helling.’ Jean-Claude Heirman, directeur-generaal van de sociale inspectie, trok gisteren in de krant De Tijd aan de alarmbel. ‘We moeten dringend nieuwe systemen uitwerken om de massale sociale fraude door EU-migranten te bestrijden. Anders blijven er hier over twintig jaar geen Belgische werknemers meer over.’ Vooral Roemenen en Bulgaren zouden het statuut van zelfstandige misbruiken om een uitkering, kinderbijslag of een leefloon te krijgen.

1. Hoe groot is de fraude?

Volgens dezelfde krant is 35 à 40 procent van alle EU-burgers die zeggen dat ze hier als zelfstandige aan de slag zijn dat helemaal niet. Dat zou blijken uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ).

Klopt niet, zegt het RSVZ. ‘Het percentage slaat alleen op het aantal dossiers waarvan we een vermoeden hadden dat er fraude in het spel kon zijn’, zegt directeur-generaal Anne Vanderstappen. ‘Vorig jaar hebben we 4.900 migranten die zich als zelfstandige hadden aangemeld aangeschreven om een vragenlijst in te vullen. 1.900 personen werden nadien geschrapt wegens ongeloofwaardig.’

‘Het is ook niet juist om te zeggen dat zij allemaal doelbewuste fraudeurs zijn’, aldus Vanderstappen. ‘Er zijn evengoed mensen die met een bonafide ingesteldheid naar België komen, maar hier het slachtoffer zijn van ...

Nog geen abonnee?
Abonneer voordelig om verder te lezen

Lees dS Avond, de digitale krant en Archief+.

Ja, ik neem een proefabonnement

Bekijk onze formules >
Neem een dagkaart >

Reeds abonnee?

Nog niet geregistreerd?

Registreer