Uitgeverijen passen verkoopscontracten voor e-boeken aan
Foto: nikkorsnapper (flickr)
Vier internationale uitgevers gaan hun contracten met de detailhandel aanpassen. Dat zou moeten zorgen voor lagere prijzen voor e-boeken op de Europese markt. Dat meldt de Europese Commissie woensdag.

Simon & Schuster, Harper Collins, Hachette Livre en Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck zijn volgens de Europese Commissie bereid om hun bestaande contracten te beëindigen. Distributeurs zouden gedurende twee jaar de vrijheid hebben om de verkoopsprijs te bepalen.

De Commissie lanceerde eind vorig jaar nog een onderzoek naar de vier gerenommeerde uitgeverijen en iPad-producent Apple. Uitgeverijen zouden contracten aangegaan zijn met de distributeurs, die moesten garanderen dat ze e-boeken niet verkochten tegen lagere prijzen dan die in de online winkels van Apple.Door die zogenaamde agentschapscontracten verwierven de uitgeverijen een te grote greep op de verkoopsprijs van elektronische boeken, werd de concurrentie geremd en bleef de lezer verstoken van de lagere prijzen.

Testen

De Commissie gaat de toezeggingen van de uitgeverijen en Apple testen op de markt. Indien ze tot de conclusie komt dat het probleem van de baan is, dan worden de engagementen wettelijk bindend. Zo zouden de uitgeverijen kunnen ontsnappen aan boetes die tot 10 procent van de jaaromzet kunnen bedragen.

In het kader van het onderzoek worden ook de contracten van Penguin bekeken. Deze uitgeverij doet niet mee aan de toezeggingen. Dat onderzoek wordt gewoon voortgezet.