Di Rupo stelt zijn 'state of the union' uit
Foto: reuters
Pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober begint de federale regering aan het opstellen van de begroting voor 2013. De opening van het parlementaire jaar begint daarom wat later.

Het federale parlementaire jaar schiet dit jaar op gang zonder beleidsverklaring van de premier. Daarvoor is het wachten op het begrotingsakkoord, dat sowieso pas na de lokale verkiezingen van 14 oktober zal rond zijn.

De federale regeringstop zat woensdagochtend samen met de leiders van het parlement, maar dat overleg beperkte zich tot wat werkafspraken, onder meer over de commissiewerkzaamheden.

Dat er voor de gemeenteraadsverkiezingen geen federale begroting klaar zal zijn, staat intussen vast. Het echte werk in conclaaf zou pas op 15 oktober op gang schieten.

Bovendien verklaarden verschillende topministers de voorbije weken al dat moeilijke knopen best in een sereen klimaat genomen worden. En dus niet vlak voor de verkiezingen.

Volgens vice-premier Vanackere (CD&V) zal Europa daar geen enkel bezwaar tegen hebben. 'Of we nu vijf dagen voor of vijf dagen na de gemeenteraadsverkiezingen klaar zijn, betekent voor Europa geen enkel verschil,' zei hij aan de VRT-radio. 

Een en ander betekent dat ook de 'state of the union' van premier Di Rupo niet zal plaatsvinden bij de parlementaire rentrée op 9 oktober

'In 2000 en 2006 was er ook geen verklaring die dag', onderstreept Kamervoorzitter André Flahaut . 'Het is ook niet verplicht dat de regering dat doet. Een verklaring wanneer de begroting klaar is, lijkt me efficiënter.'

De openingssessie van het federale parlement zal zich dus beperken tot toespraken van de voorzitters en de hernieuwing van de bureaus. 

Intussen dringt vice-premier Van Quickenborne (Open VLD) wel aan op een snelle controle van de begroting van dit jaar. De regering houdt vast aan een maximaal deficit van 2,8 procent voor ons land.