Van Rompuy en Monti gaan populisme bestrijden
Herman Van Rompuy en Mario Monti Foto: REUTERS
De Italiaanse premier Mario Monti wil in Rome een Europese top organiseren die zich buigt over de 'gevaarlijke' opkomst van het populisme in de EU. Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy is alvast helemaal gewonnen voor het idee.

'In bijna alle lidstaten van de Europese Unie zien we populistische manifestaties die voor verdeeldheid willen zorgen', zei Monti zaterdag op een persconferentie met Van Rompuy, na afloop van een economisch congres in het noorden van het land. Hij betreurt dat door de crisis in de eurozone 'de oude stereotypes en de oude spanningen opnieuw naar boven komen', vooral in de relaties tussen Noord- en Zuid-Europa. 

Monti wil dat de 27 staats- en regeringsleiders van de EU in Rome bijeenkomen om zich over het opkomende populisme te buigen. Een locatie heeft hij ook al in gedachten: het Capitool, waar in 1957 het Verdrag van Rome ondertekend werd, het startpunt van de Europese Economische Gemeenschap.

Herman Van Rompuy steunt het idee van Monti. Hij was al van plan om tegen eind 2014 een top over Europese integratie te beleggen, maar zegt nu dat 'het een goed idee is om dit veel vroeger te doen'.

Mario Monti kreeg van Van Rompuy overigens nog andere lof toegezwaaid. 'De regering van premier Monti', luidde het, 'heeft voor indrukwekkende hervormingen gezorgd in Italië. Ze brengen het land terug naar de plek waar het thuishoort: in het hart van Europa.'

Monti nam eind 2011 het roer over van de vorige premier Silvio Berlusconi, toen de markten Italië een steeds hogere rente op staatsobligaties aansmeerden. Monti is als econoom een technocraat, net als de rest van zijn regering. Alle leden zijn onafhankelijk van politieke partijen.