Prostituees trekken naar Raad van State voor GAS-boetes
Foto: Photo News
Drie maanden na de invoering van de Brusselse GAS-boetes om prostitutie tegen te gaan, stappen 16 prostituees naar de Raad van State. Ze willen de overlastboetes laten verbieden en kunnen rekenen op de steun van de Ligue des Droits de l'homme. Dat staat te lezen in De Morgen.

Sinds begin juni behandelde de stad Brussel al meer dan 225 overlastdossiers in de Brusselse Alhambrawijk, vlakbij de KVS en het Nationaal Theater. De opkomende wijk is het werkterrein van heel wat straatprostituees. Met veel overlast tot gevolg, dixit burgemeester Freddy Thielemans (PS).

Daarom besloot men het stadsreglement aan te passen in de hoop pooiers, prostituees en klanten af te schrikken. Wie voor geluidsoverlast zorgt, bierblikjes op straat gooit of te traag rijdt langs de prostituees en het verkeer hindert, riskeert nu een gemeentelijke administratieve sanctie van 75 tot 250 euro.

De prostituees pikken het niet dat ze uit hun wijk worden gejaagd. Zestien meisjes trekken nu naar de Raad van State om het nieuwe reglement en de GAS-boetes aan te vechten. Ze krijgen daarbij de steun van Espace B, een vereniging die de statuten van de meisjes wil verbeteren, en de Ligue des droits de l'homme.

'We ondersteunen hun actie omdat de meisjes in de Alhambrawijk arbeidskrachten zijn zoals iedereen', zegt Anne-Julie Wilcox, juriste bij de Franstalige Liga voor de Mensenrechten. 'Prostitutie is legaal, en op deze manier worden ze in de clandestiniteit gedreven. De stad viseert ook enkel de meisjes. De pooiers blijven met deze maatregelen gewoon buiten schot'.