Samsung had de pers goed liggen woensdagavond: de aanwezige media verwachtten zich alleen aan een nieuwe Galaxy Note, maar kregen daarbovenop een Galaxy-camera en een volledig gamma Windows 8-producten, van smartphone tot hybride laptop.

De Windows 8 producten van Samsung (en dat omvat blijkbaar ook Windows Phone 8) krijgen bij Samsung de weinig welluidende familienaam 'Ativ' mee (is het 'Vita' omgekeerd gespeld?).

Zo is er de Ativ Smart PC. Dat is een doorslagje van de Asus Transformer, een laptop dus waarvan je het klavier kunt losklikken. Er komt  ook een zwaarder uitgeruste Pro-versie. Asus kondigde eerder op de dag trouwens zelf ook drie verschillende Windows 8-varianten van die (Android-gebaseerde) Transformer aan. De Transformer is dus geen buitenbeentje meer, het wordt een heus subgenre van (hybride) computer.

Samsung had ook een 'gewone' Windows 8 tablet en een reeks Windows 8 laptops. Absolute verrassing was een Windows Phone 8 smartphone - algemeen werd verwacht dat Nokia, als 'speciale' partner van Microsoft, daarvan volgende week de première zou krijgen. Die Samsung Ativ S telefoon (nee het bekt écht niet) heeft een 4,8" beeldscherm en een NFC-chip, veel meer kwamen we er niet over te weten.

Monstertelefoon

De monstertelefoon van Samsung wordt nog een beetje monsterlijker: de Samsung Galaxy Note II heeft een scherm van 5,5 inch.

De Galaxy Note leek vorig jaar echt een buitenbeentje, met zijn pennetje en zijn 5,3-inchscherm. Maar tot verbazing van velen werd het een (bescheiden) hit, waarschijnlijk vooral bij mensen die absoluut, onvoorwaardelijk de grootste willen hebben.

Het lag dus voor de hand dat er een opvolger zou komen, en jawel: hier is de Galaxy Note II. Die verschilt niet ingrijpend van zijn voorganger, maar is wel een beetje smaller en langer. En heeft Android 4.1 (Jelly Bean) en een quad core 1,6 Ghz processor aan boord.
Samsung laat ook het pennetje niet los. Nieuw is onder meer dat de pen nu ook gebruikt kan worden om previews te krijgen van, bijvoorbeeld, de inhoud van een email. Daarvoor moet de pen gewoon boven de titel van de mail zweven, zonder het scherm te raken.
Samsung demonstreerde ook een reeks trucjes met die pen die er nogal ingewikkeld uitzagen maar die overtuigde gebruikers wellicht kunnen plezieren. Het apparaat zal in oktober beschikbaar zijn in marmerwit en donkergrijs. De prijs is niet bekendgemaakt.

Camera of smartphone?

Maar Samsung had woensdag nog een verrassing in petto: de Galaxy Camera. In wezen is dat een heel dikke versie van de Galaxy S III-telefoon, maar met een 16,3-megapixelbeeldsensor en een fors camera-objectief met 21x optische zoom eraan vast. Het is dus echt een combinatie van smartphone en camera, wat onder meer te merken is aan allerlei softwaresnufjes die ongebruikelijk zijn op een camera. Zo kan je met stemcommando's zoomen, de timer instellen en een foto nemen.

Het doet allemaal wat denken aan de Nokia PureView, maar die is als smartphone eerder oubollig terwijl de Galaxy Camera helemaal mee is met Android 4.1 en een quad-coreprocessor. Het enige verschil tussen de Galaxy Camera en een echte smartphone, is dat je met deze camera niet kan bellen - skypen en andere toepassingen lukken uiteraard wel, maar het is dus geen echte telefoon. Ook deze camera komt in oktober uit voor een nog niet bekendgemaakte prijs.