Hybride tablets bij Asus
Foto: dod
Is het een tablet of een laptop? Het onderscheid is helemaal zoek op de IFA-beurs deze week in Berlijn. Asus was woensdagmiddag de eerste om zijn Windows 8-hybrides voor te stellen.

Windows 8 wordt pas volgende maand officieel gelanceerd, maar de fabrikanten tonen in Berlijn hun eerste toestellen. Zo ook Asus. Het bedrijf toonde zoals verwacht een aantal nieuwe varianten van zijn populaire Transformer-tablets. Het zijn er een hele reeks. Het instapmodel, de Vivo Tab RT, is beschikbaar in oktober, bij de lancering van Windows 8. Een prijsindicatie is er evenwel nog niet.

Het is een 10,1 inch tablet met Windows RT, de meer beperkte versie van Windows 8 bestemd voor ARM-gebaseerde chips. Dit toestel lijkt nog het meest op de Android-gebaseerde Transformers, al valt op dat hij dus wat duurder zal zijn.

De grotere broer is kortweg de Vivo Tab, met een 'volle' Windows 8 en een 11,6-inch scherm. Wie daar nog geen genoegen mee neemt, zal kunnen grijpen naar de Transformer Book, met een zware Intel Core i7-chip en schermen van 11,6 tot 14 inch. Van deze apparaten is geen prijs bekendgemaakt.

Naast die Transformer-varianten toonde Asus ook twee andere hybrides. De een is een laptop met een aanraakscherm – een concept dat we deze week nog vaker zullen zien. De ander is een buitenbeentje: de Asus Taichi heeft twee beeldschermen, eentje aan de binnenkant en eentje aan de buitenkant. Dat apparaat kan op drie manieren worden ingezet: als gewone laptop, als tablet en met beide schermen tegelijk.