'Bosjongen' Ray al twee maanden spoorloos
Foto: Reuters
Robin van Helsum (20), beter bekend als 'bosjongen Ray', is spoorloos verdwenen. Sinds bekend werd dat Van Helsum het verhaal dat hij jaren in de bossen had geleefd had verzonnen, weet niemand waar de jongeman uithangt.

De 'bosjongen' werd negen maanden geleden opgevangen door de Duitse sociale dienst. De jongen vertelde dat hij de afgelopen vijf jaar met zijn vader in het bos had geleefd en dat zijn moeder Doreen bij een auto-ongeluk om het leven was gekomen toen hij 12 was. 

Duitse autoriteiten twijfelden echter aan die verklaring en in juni werd na media-aandacht in Nederland zijn achtergrond duidelijk. Tijdens die aandacht werd ook (onterecht) geopperd dat de jongeman het meer dan vijftien jaar geleden verdwenen jongetje Liam Vanden Branden kon zijn.

Toen het verhaal van de jongeman niet bleek te kloppen, zette de Duitse sociale dienst hem op straat en legde hem een boete van 20.000 euro op voor misbruik van sociale jeugdhulpvoorzieningen. 

Zijn stiefmoeder Ellen had een dag na zijn ontmaskering voor het laatste contact met Van Helsum. 'Hij belde me op, zei rust nodig te hebben en vroeg of hij naar huis mocht komen', zo citeerde het AD de dame. Sindsdien heeft de vrouw uit Hengelo niets meer van hem vernomen. Ze vermoedt dat hij nog in Duitsland is. Robins ex-vriendin deed vorige vrijdag een emotionele oproep op de Nederlandse televisie, in de hoop dat Robin opnieuw contact zal opnemen. 

De Berlijnse autoriteiten vermoeden dat hij zich in de Duitse hoofdstad en omgeving schuilhoudt. Het gerucht gaat dat hij als fruitplukker van dorp naar dorp trekt in de deelstaat Brandenburg.