Volvo Cars Gent schrapt tot eind september acht shiften
Foto: if
Autobouwer Volvo Cars in Gent schrapt tot eind september acht shiften om de teruggelopen vraag, die de hele autosector treft, op te vangen. Topman Geert Bruyneel wijst erop dat het bedrijf nog steeds op zijn maximumcapaciteit draait, maar sluit een productiedaling na september niet uit.

De laatste werkdag van augustus valt één nachtshift weg, in september worden de drie ploegen op twee vrijdagen geschrapt, net als één shift op een maandag, zo werd maandag op een spoedondernemingsraad aan de vakbonden meegedeeld.

'We bekijken de situatie week per week', aldus topman Bruyneel. 'We doen beroep op die werkloosheidsshiften omdat we ons moeten aanpassen aan de verminderde vraag in Europa. Maar we houden onze productiestatus voorlopig aan, omdat we toch nog zien dat de crisis geen permanente of langdurige impact zal hebben.' De verminderde vraagt ligt volgens Bruyneel in de lijn met de totale marktachteruitgang, die in Europa schommelt rond de 10 procent.

Ook de vakbonden zijn nog niet pessimistisch. 'Beter geen werkloosheid natuurlijk, maar het valt in eerste instantie al bij al nog mee', aldus Patrick Hautekeete (ACV). Ook hij merkt op dat de productie nog niet is teruggeschroefd. 'Het is gevaarlijk om op korte termijn de productie af te stemmen op de verkoop', klinkt het.