Kritiek op directeur van het Fanc
Willy De Roovere Foto: BELGA
In de federale regering valt harde kritiek te noteren op de manier waarop het Fanc (slecht) communiceert. ‘Directeur De Roovere had beter gezwegen tot alle resultaten bekend zijn,’ luidt het. De pensioengerechtigde directeur zal snel vervangen worden.

Verschillende leden van de federale regering zijn niet te spreken over de mist die het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) spuit over de mogelijke sluiting van Doel 3 en Tihange 2.

Begin augustus meldde het Fanc op zijn website dat ultrasone metingen bij Doel 3 ‘foutindicaties’ hadden opgeleverd. Wat later in de communicatie werden dat ‘scheurtjes’ genoemd – en in een uitgelekte mail van het agentschap bleken die afwijkingen ernstig genoeg om de reactor definitief te sluiten.

Tijdens een druk bijgewoonde persconconferentie vorige week donderdag moest Fanc-directeur Willy De Roovere dat angstwekkende beeld bijstellen: elke reactor zou scheurtjes bevatten, tot soms achtduizend. De vraag is eerder: hoe diep zijn die?

En hoewel hij op de bijeenkomst suste dat België geen enkel gevaar loopt, waarschuwde de nucleaire topman een dag later voor wereldwijde veiligheidsproblemen met kernreactoren van hetzelfde type.

‘De Roovere had al die tijd beter gezwegen en gewacht tot de resultaten van de metingen bekend zijn’, klinkt het in de hoogste regeringskringen. De frustratie is groot. ‘Nu heeft hij onnodig de chaos in de hand gewerkt.’

Vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) spreekt zelfs van ‘onnodig paniek zaaien’ en is totaal niet gediend met de talrijke, onduidelijke en soms tegenstrijdige verklaringen van het federale agentschap.

Staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH) is dan weer niet opgezet met de Fanc-uitspraken over de energiebevoorrading. ‘Dat behoort niet tot de taak van het orgaan – de nucleaire veiligheid in dit land garanderen dan weer wel’, herhaalt Wathelet tot uit den treuren.

Het Fanc is nochtans een onafhankelijke instantie – ook in zijn communicatiebeleid..

Feit is dat de regering een opvolger zoekt voor De Roovere. Hij werd vorig jaar 65 en had dan al met pensioen moeten gaan. Zijn mandaat is al enkele keren verlengd maar in januari loopt het definitief af.

 In De Tijd laat het bevoegde kabinet-Milquet verstaan dat de regering nu inderdaad snel werk wil van maken van het aanduiden van een opvolger. Tot januari wachten, hoeft niet.

Zoals eerder al bekend werd zijn er vier kandidaten: Jan Bens, oud-directeur van de kerncentrale van Doel. Koen Persyn, topman van het controle-orgaan AIB-Vinçotte, Manfred Schrauben, hoofd van de afdeling controle van het FANC en Robert Leclère, topman van het Synatom-filiaal van Electrabel. Leclère is ook voorzitter van het Nucleair Forum, een lobbygroep bekend van een aantal grote campagnes die de voordelen van kernenergie onderstrepen.  

Tijdens een vergadering eind februari bij het Fanc werd de rangorde van de kandidaten vastgelegd. Daarbij kwam het tot een stevige woordwisseling omdat de positie van een kernlobbyist als Leclère omstreden is.  

Op nummer één van het kandidatenlijstje staat Jan Bens, CEO bij Wano, een non-profitorganisatie toegespitst in nucleaire veiligheid.