Hoe lang mag je vandaag in de zon?
Foto: rr
De iPhone-app Suntime bepaalt aan de hand van een aantal factoren hoe lang je in de zon kan liggen zonder je zorgen te moeten maken.

Wie graag geniet van een stralende zomerzon maar toch enigszins bezorgd is hoe lang zo'n zonneklopsessie veilig blijft, heeft aan Suntime een nuttige adviseur. Deze app doet een onderbouwde suggestie op basis van enkele parameters die je zelf ingeeft.

Het eerste (en meteen ook moeilijkste) dat je moet bepalen, is je huidtype. Dat kan in principe enkel door een dermatoloog worden vastgesteld, maar de app geeft een aantal tips om zelf een gefundeerde gok te kunnen doen.

Vervolgens moet je aangeven welke beschermingsfactor je zonnebrandcrème heeft. Andere omstandigheden die bepalend zijn voor de maximale zonnekloptijd zijn de hoogte waarop je je bevindt - die kan automatisch bepaald worden door de GPS-sensor van je iPhone - en de UV-index.

Tijdens het bepalen van de hoogte krijgen we evenwel een aantal foutmeldingen te zien in de vorm van een aantal terugkerende pop-ups. De hoogte wordt correct ingeschat, maar de UV-index bepalen blijkt helaas niet te lukken. In dat geval raadt Suntime aan om een UV-index van 8 te gebruiken. 

Rest je enkel nog eventueel verzwarende omstandigheden aan te duiden (strand, sneeuw of water), en Suntime vertelt je hoe lang je die dag in de zon mag blijven.

Vandaag is de app gratis te downloaden - je vindt ze in de App Store als het Duitse 'Sonnenzeit'. Vanaf morgen betaal je opnieuw 0,79 euro.