Gebruikers van Instagram kunnen hun afbeeldingen voortaan aan een fotokaart toevoegen. Het populaire sociale fotonetwerk introduceert deze functie in een nieuwe grote update.

Wie de Instagram-app updatet naar versie 3.0 krijgt bij het opstarten de melding dat er zoiets bestaat als een Photo Map. Schakel je die in, dan zoekt de fotodienst alle beelden bij elkaar die je hebt voorzien van een geotag. Vervolgens moet je zelf nog even aangeven welke foto's je wel of net niet op een kaart wil zetten, en de Photo Map wordt toegevoegd aan je profiel.

Andere gebruikers kunnen zo jouw foto's op een andere manier bekijken. In- en uitzoomen op de kaart kan op de gekende manieren (twee keer tikken om in te zoomen, of knijp- en rekbewegingen maken met twee vingers), maar Instagram heeft ook zelf een uitzoomknopje aan de Photo Map toegevoegd. En terwijl je zou denken dat een druk op deze knop je één niveau laat uitzoomen, krijg je ineens de hele wereldkaart te zien - een beetje dwaas als je foto's aan het bekijken bent van een gebruiker die zelden verder gaat dan de gemiddelde Vlaamse dorpsstraat. Maar goed, dat is detailkritiek.

Instagram heeft wel een kans laten liggen om de verschillende Photo Maps samen te voegen. Nu is het wel mogelijk om van een individuele gebruiker zo'n fotokaart te bekijken, maar het zou nog toffer zijn om beelden van alle mensen die je volgt op dezelfde kaart te tonen. Een beetje zoals de Livestagram-app die eerder al de revue passeerde.

Verder brengt versie 3.0 van Instagram een hele reeks andere subtiele verbeteringen, zoals een nieuw design voor profielpagina's en enkele andere pagina's, en werden er een aantal bugs weggewerkt.

Deze Instagram-update is er zowel voor de iPhone als voor Android.