Odilon uit 'De Kotmadam' overleden
Foto: Photonews
Acteur Odilon Mortier is zondag op 81-jarige leeftijd overleden in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst. Mortier was vooral bekend door zijn rol als de ietwat naïeve Odilon in de vtm-serie 'De Kotmadam', maar ook als fervent moppentapper in 'HT&D'. De acteur kampte al langer met gezondheidsproblemen.

Mortier was vorig jaar al voor het 20ste seizoen te zien in 'De Kotmadam' op vtm. In de jaren 90 was hij ook een van de vaste gezichten van het moppenprogramma 'HT&D'. Mortier kampte al langer met hartproblemen, maar zijn verzwakte gezondheid liet een operatie niet toe.

'Ambassadeur voor Aalst'

'Mortier was ook heel actief in het carnavalsmidden in Aalst en stond er gekend als een creatieve duizendpoot. Hij schreef en zong liedjes en stak sketches in elkaar', zegt de Aalsterse schepen van Cultuur Dylan Casaer.

'Door zijn optreden in verschillende tv-programma's was hij ook een ambassadeur voor onze stad. Hij is geboren en getogen in Aalst en was een echte Aalstenaar. Zelfs als hij op televisie algemeen Nederlands moest praten, was zijn Aalsterse tongval duidelijk. We leven mee met zijn familie en willen hem bedanken voor alles wat hij voor Aalst gedaan heeft. Op de samenkomst van het schepencollege vandaag zullen we bekijken wat de stad kan doen als eerbetoon', aldus Casaer.

Als carnavalist scoorde Mortier onder andere een hit met 'Mèn ienig Oilsjt'.

Aalst opent rouwregister

In Aalst heeft de stad maandagnamiddag een rouwregister geopend voor Odilon Mortier, dat meldt het Aalsterse stadsbestuur.

Het college van burgemeester en schepenen van Aalst kwam maandag bijeen en besliste een rouwregister te openen. ''Nationaal was Odilon bekend als acteur, in Aalst was hij een gevestigde waarde in het carnavalsmilieu', zegt het stadsbestuur. Het rouwregister ligt in de inkomhal van het onthaalcomplex van de stad aan het Keizersplein. Het register is van maandag tot zaterdag 18 augustus in te tekenen tussen 8.30 en 19 uur.