Elf procent van Mechels telecombedrijf gratis naar Amerikaanse eigenaar Liberty Global

Telenet is cashmachine voor aandeelhouders

Telenet trekt zich terug uit de race om Base en gaat zijn aandeelhouders 700 miljoen euro toestoppen. Het geld daarvoor wordt geleend.
Telenet is cashmachine voor aandeelhouders
Mirakels bestaan niet. Uiteindelijk zal de klant moeten betalen. Jimmy Kets

De kabelmaatschappij Telenet verraste gisteren vriend en vijand met de boodschap dat het zich terugtrekt uit de race om Base en zich extra zwaar in de schulden steekt.

Telenet leent 700 miljoen euro en stort dat geld onmiddellijk door aan de aandeelhouders. Dat gebeurt door aandelen op de beurs op te kopen. Telenet gaat een bod lanceren op 18,2% van zijn aandelenkapitaal (20,7 miljoen eigen aandelen) tegen 35 euro per stuk. Die aandelen worden vernietigd. De Amerikaanse meerderheidsaandeelhouder Liberty Global gaat zelf niet in op het bod. Daardoor stijgt zijn participatie van 50,04 procent tot 61,18 procent, zonder een cent uit te geven.

In 2007 deed Liberty al eens dezelfde stunt. Het kocht toen de aandelen van de Vlaamse aandeelhouders over, waardoor zijn belang van 30 procent naar 50 procent steeg. Net zoals nu was het Telenet die de factuur betaalde. Ook toen moest het bedrijf zich daarvoor flink in de schulden steken.

De schuldgraad van Telenet stijgt door de operatie naar 4,5 keer de bedrijfscashflow. Dat is vergelijkbaar met de praktijken van Angelsaksische financiële over­namefondsen. Waarnemers klinken kritisch. Telenet heeft ...

Nog geen abonnee?
Abonneer voordelig om verder te lezen

Lees dS Avond, de digitale krant en Archief+.

Ja, ik neem een proefabonnement

Bekijk onze formules >
Neem een dagkaart >

Reeds abonnee?

Nog niet geregistreerd?

Registreer