Londen neemt met veel spektakel afscheid van 'glorieuze Spelen'
De opstelling van het Olympische Stadion net voor de slotceremonie Foto: REUTERS
De Olympische Spelen van Londen zijn officieel afgesloten met een op en top Britse slotceremonie waarin veel muziek de revue passeerde. Jacques Rogge, voorzitter van het IOC noemde de Spelen van Londen in zijn slotspeech 'gelukkige en glorieuze Spelen.'

Tijdens de slotceremonie mocht de zilveren medaille in het liggend karabijnschieten Lionel Cox de Belgische vlag dragen. Tijdens de openingsceremonie was die eer nog weggelegd voor hoogspringster Tia Hellebaut. Ben Ainslie, de meest gelauwerde olympische zeiler ooit, vergezelt de vlag van het thuisland een baanronde.

De Griekse atleet mocht als eerst met de vlag binnenwandelen. Onze landgenoot Lionel Cox volgde in twintigste positie op de tonen van Elbow. Ook tienkamper Hans Van Alphen werd door de BBC in beeld gebracht.

Schouwspel

De Schotse singer-songwriter Emeli Sandé had eerder de slotceremonie in gang gezongen. Ook de Pet Shop Boys, George Michael en de Britse Guards zijn al de revue gepasseerd in het Olympische Stadion.

Meer dan 4.100 figuranten, ongeveer 3.500 vrijwilligers en 380 scholieren uit de 6 verpauperde wijken van Oost-Londen nemen deel aan het laatste grote evenement van de Londense Spelen.

Ook George Michael passeerde al de revue en onder andere muziek van Freddy Mercury, John Lennon en The Beatles schalde al door het olympisch stadion. Maar er werd tijdens de slotceremonie niet alleen naar het grote Britse popverleden teruggegrepen. Ook bijvoorbeeld Fatboy Slim kwam aan de beurt.

Spice Girls missen entree niet

Even later kwamen enkele typisch Britse taxi's het stadion binnen gereden terwijl ze van kleur veranderden. Het waren de Spice Girls die hun entree in het olympisch stadion maakten en niet misten. De meidengroep uit de jaren '90 maakte voor deze slotceremonie een eenmalige comeback. Na de Spice Girls was het alweer aan Liam Gallagher, die het wondermooie 'Wonderwall' bracht.

Even leek er iets mis te gaan in de tot in de puntjes voorbereide ceremonie toen Eric Idle van Monthy Python uit een kanon moest geschoten worden, maar dat opzettelijk mislukte en opende met 'Always look on the bright side of life'.

Overhandiging van de vlag

De ceremonie trok verder van hoogtepunt naar hoogtepunt en Idle was amper vertrokken of daar was Muse met hun 'Survival', hun olympische song. Na het nodige spektakel ging de ceremonie via 'We will rock you' verder naar de officiële vlaggenceremonie.

Op de tonen van het Griekse volkslied werd de olympische vlag neergelaten en via Boris Johnson, de burgemeester van Londen, en Jacques Rogge, de voorzitter van het IOC, kwam de vlag in handen van Eduardo Paes, de burgervader van Rio de Janeiro, dat in 2016 de Spelen over de vloer krijgt. Na de officiële overhandiging werd de Brazilaanse cultuur voorgesteld aan de hand van een zeer divers en kleurrijk totaalspektakel.

Officieel slot van de Spelen

Daarna was het dan tijd voor de officiële afsluiting van de Olympische Spelen in Londen. Eerst mocht de voorzitter van het organisatiecomité, Sebastian Coe, zijn slotwoord doen. Daarin sprak Coe zijn grote appreciatie uit voor alle mensen die geholpen hebben aan de verwezenlijking van de Spelen. Coe sloot af met 'Groot-Brittanië, we hebben het gedaan, en we hebben het goed gedaan.'

 Na Coe was het de beurt aan onze landgenoot Jacques Rogge om voor de laatste keer als IOC-voorzitter de Spelen te sluiten. Rogge noemde de Spelen 'happy and glorious Games', 'gelukkige en glorieuze Spelen'. Waarna de voorzitter de Spelen voor gesloten verklaarde en waarop de verschillende fakkels van het olympische vuur uiteen vielen en het vuur doofde.

Een finale van rockmuziek door The Who en vuurwerk over heel Londen betekende het definitieve einde van Londen 2012.