Google Translate vertaalt afbeeldingen
Foto: ast
Google heeft een update uitgebracht voor zijn vertaalapp op Android. Met versie 2.5 van Google Translate kan je de camera van je smartphone inzetten om tekst te vertalen.

De vertaaldienst van Google is niet nieuw, maar de update die Google Translate voor Android zopas heeft gekregen, bevat wel een leuke nieuwe functie. Je kan niet alleen met het toetsenbord tekst ingeven, maar ook een afbeelding maken en daarop karakters aanduiden die je graag wil vertalen.

Dat vereist enige handigheid, omdat je de tekst eerst met een veegbeweging van je vinger moet selecteren, maar na een tijdje krijg je deze nieuwe vertaaloptie in de vingers. Andere nieuwigheden zijn de instant vertaling terwijl je tekst ingeeft - zoals ook de webversie van Google Translate al een tijdje doet - en een betere ondersteuning van Japanse karakters.

De kwaliteit van de machinevertaling van Google Translate blijft zeer wisselvallig, maar geeft vaak toch al enige indicatie over wat er precies staat.

Vooral op vakantie kan deze nieuwe mobiele Translate van pas komen, en je heel wat overtikwerk besparen. Hou dan wel ook je dataverbinding in de gaten, want je vertaalopdrachten moeten wel eerst even langs de servers van Google passeren.

Om de nieuwe afbeeldingfunctie te kunnen gebruiken, moet je minstens over versie 2.3 (Gingerbread) van Android beschikken. De iOS-versie van Google Translate moet het (voorlopig?) nog zonder deze nieuwe functie stellen.