Een goeie expositie staat garant voor een portie cultuur en vertier ineen. Ze moet dienst kunnen doen als vriendenuitstap, gezinsactiviteit of romantische date. Aan keuze deze zomer in elk geval geen gebrek: tientallen musea en cultuurcentra zetten hun deuren voor u open. Van New York tot Berlijn en van Yoko Ono tot Diane Arbus, wij zochten de belangrijkste blikvangers voor u uit.

Rineke Dijkstra: A Retrospective

Waar? Guggenheim New York
Wanneer? 29 juni - 3 oktober
Wat? Het Guggenheim toont deze zomer meer dan zeventig kleurenfoto’s en vijf video-installaties van de Nederlandse fotografe Rineke Dijkstra.

Erik Kessels - Album Beauty

Waar? FOAM Amsterdam
Wanneer? 29 juni - 14 oktober
Wat? Erik Kessels zet het familiealbum op een piëdestal met de expositie Album Beauty. Je kan er bladeren in honderden exemplaren, boordevol nostalgische foto’s.

Diane Arbus

Waar? Martin-Gropius-Bau Berlijn
Wanneer? 22 juni - 23 september
Wat? Het museum Martin-Gropius-Bau brengt een fototentoonstelling van Diane Arbus die uitblinkt in portretten van bijzondere figuren. Dit najaar verhuist de tentoonstelling naar FOAM.

To the Light - Yoko Ono

Waar? Serpentine Gallery Londen
Wanneer? 19 juni - 9 september
Wat? De Serpentine Gallery laat deze zomer Yoko Ono's mooiste werk zien. De expo vertrekt vanuit #smilesfilm, een aaneenschakeling van beelden met lachende mensen. 

Reflecting Art and Fashion since Modernism

Waar? Mumok Wenen
Wanneer? 14 juni - 23 september
Waarom? Deze expo brengt de relatie tussen mode en kunst en de wederzijdse invloeden in kaart. Heel wat klinkende namen en kunststromingen worden aangehaald. Onder meer Baudelaire, Sonia Delaunay, Gustav Klimt, surrealisme, Warhol, Cindy Sherman komen aan bod.

In your eyes - 716 hours, 3,090 eyes. Portraits in the presence of Marina Abramovic.

Waar? Fotografie Forum Frankfurt
Wanneer? 15 juni - 26 augustus
Wat? Marco Anelli bracht alle 1545 aanwezigen op Abramovic’ performance ‘The Artist is Present’ in het MoMA in beeld. De expo laat ons meekijken naar het indrukwekkende resultaat.

Impressionisme: sensatie en inspiratie

Waar? Hermitage Amsterdam
Wanneer? 16 juni - 23 januari
Wat? Hermitage Amsterdam pakt uit met een uitgebreide tentoonstelling over het impressionisme, zowel over de kunstenaars uit de stroming als over hun voorgangers en navolgers. De expo haalde veel ronkende namen binnen, van Monet tot Renoir over Van Gogh en Cézanne.

Ballgowns: British glamour since 1950

Waar? Victoria and Albert Museum Londen
Wanneer? 19 mei - 6 januari
Wat? Het Londense museum stalt meer dan zestig glamoureuze avondjurken uit, van tijdloze couturejurken tot uitgesproken rode-loper-jurken.

Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations

Waar? Metropolitan Museum of Art New York
Wanneer? 10 mei - 19 augustus
Waarom? Impossible Conversations blaast u omver met een brede waaier van ontwerpen van beide talenten, aangevuld met exclusief videomateriaal.

House of 100 Hands

Waar? Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond Amsterdam
Wanneer? 9 juni - 15 juli
Wat? House of 100 Hands is een samengestelde expo van visagiste Martena Duss en muzikant Bent Van Looy die mode en kunstinstallaties combineert.