DE KIJK VAN VAN DYCK -

Brussels sprouts

Er was een tijd dat een snelle hap en gezonde voeding elkaars tegenpolen waren. Maar een groeiend consumentenbewustzijn, heel wat sensibiliseringscampagnes en slimme ondernemers zorgen stilaan voor een omwenteling. Een voormalig operationeel directeur van McDonald’s stampte in februari vorig jaar Lyfe Kitchen uit de grond in Palo Alto, Californië. Op het menu moeten ‘Brussels sprouts’ de plaats innemen van ‘french fries’.
Brussels sprouts
© Niko Caignie

Lyfe (acroniem voor ‘Love Your Food Everyday’) serveert duurzame maaltijden met naar eigen zeggen de efficiëntie van een fastfoodketen. Maaltijden met minder dan 600 calorieën, zonder room, zonder zout, zonder kunstmatige toevoegingen. Maar wel met biologische, lokale ingrediënten, snel geserveerd, in verantwoorde verpakkingen, door zogenaamde Lyfers, in een ecologisch decor. Een fusie van fastfood en slowfood, met een zeer ambitieuze droom: dat we binnenkort geen frietjes meer bij onze fastfoodmaaltijd vragen maar biologische, lokaal geteelde ‘Brussels sprouts’. Ja, u leest het goed : groene spruitjes.

De visie is immers dat spruitjes net zo rendabel kunnen zijn als de frietjes bij de maaltijd en bovendien gezonder. Op de manier waarop McDonald’s hyperefficiënt frieten produceert, wil Lyfe dit jaar zo’n 5 ton spruitjes kweken en serveren. De hele productieketen, van de akker tot het bord, wordt herbekeken volgens maatstaven van duurzame ontwikkeling ...

Nog geen abonnee?
Abonneer voordelig om verder te lezen

Lees dS Avond, de digitale krant en Archief+.

Ja, ik neem een proefabonnement

Bekijk onze formules >
Neem een dagkaart >

Reeds abonnee?

Nog niet geregistreerd?

Registreer