Drie leden van de Russische punkgroep Pussy Riot moesten vandaag voor de rechter verschijnen. Ze werden aangeklaagd voor hooliganisme door hun omstreden gedrag in een orthodoxe kathedraal in Moskou en riskeren zeven jaar cel. In de rechtszaal riepen ze hun onschuld uit en excuseerden ze zich voor het kwetsen van de gevoelens van gelovigen.

De drie vrouwen, Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina and Yekaterina Samutsevich, werden gehandboeid de rechtszaal binnengeleid, en opgesloten in een ruimte met kogelvrij glas.

'We hebben geen beledigende woorden uitgesproken ten aanzien van gelovigen, de kerk of God', las de advocate van de vrouwen, Violetta Volkova. 'We hebben geen enkele agressie gebruikt', klonk het. Het drietal pleit onschuldig en vraagt de vrijlating. 

Blasfemie

'Heilige Moeder, Heilige Maagd, gooi Poetin eruit', klonk het begin februari in de belangrijkste orthodoxe kathedraal van Moskou. De feministische punkgroep Pussy Riot had er het altaar bestormd om er een protestlied tegen president Poetin te zingen. Daarvoor staan ze nu terecht.

Het hoofd van de Russische orthodoxe Kerk, patriarch Kirill, kon het verrassingsoptreden niet smaken en noemde het obsceen en pure blasfemie. Drie leden van de protestgroep werden opgepakt en zijn in verdenking gesteld van hooliganisme wegens religieuze haat en vijandelijkheid. Ze riskeren zeven jaar cel. 

Eind vorig jaar haalde Pussy Riot de internationale pers met hun controversiële publieke optredens op bekende Russische trekpleisters zoals het Rode Plein. De vrouwengroep, met felgekleurde bivakmutsen als handelsmerk, wil met zijn liedjes de bevolking oproepen om zich te verzetten tegen president Poetin. 

Twee kampen

De kwestie verdeelt Rusland in twee kampen. De orthodoxe kerk en haar aanhangers bestempelen de drie vrouwen als 'de duivel' en zien hen graag achter de tralies verdwijnen. Anderzijds hebben al honderden Russische acteurs, regisseurs en muzikanten gevraagd om de vrijlating van het drietal. Ook westerse muzikanten als Sting en de leden van de Red Hot Chili Peppers hebben kritiek geuit op de arrestatie.

De vrouwen kunnen bovendien op de steun rekenen van een deel van de bevolking omdat twee van hen moeder van jonge kinderen zijn. Activisten zien de zaak als het bewijs van de groeiende intolerantie van de regering ten opzichte van hun tegenstanders. Russisch premier Medvedev minimaliseerde het belang van het proces. Hij riep de bevolking op kalm te blijven en 'het einde van het onderzoek en oordeel' af te wachten.

 

Het optreden van Pussy Riot in februari: