Apple en Samsung tegenover elkaar

Een heilige ruzie voor 2,5 miljard dollar

In Californië is de langverwachte rechtszaak van Apple tegen Samsung van start gegaan. De komende maand zal een jury van tien moeten oordelen of Samsung de iPhone en iPad van Apple schaamteloos kopieert. De inzet is hoog, de gevolgen vérstrekkend.
Een heilige ruzie voor 2,5 miljard dollar

Van onze redacteur

Geen enkel bataljon advocaten, hoe goed ze ook zijn, kan het halen van een heilige. Dat weten ze bij Samsung. En daarom moet de foto van Steve Jobs verdwijnen.

Sinds gisteren staat de technologiemastodont Samsung met getrokken messen tegenover Apple in de rechtszaal van San José, Californië. Daar zal het bedrijf zich met hand en tand verdedigen tegen de beschuldiging dat het schaamteloos de populaire iProducten van Apple kopieert.

Maar hoe goed je verdediging ook is, hoe sterk je argumenten ook zijn: haalt de tegenpartij in hartje Silicon Valley een foto van Steve Jobs uit de kast, dan zit je nu eenmaal met een knoert van een handicap. Daar zijn ze zich bij Samsung verdomd goed van bewust. Reden te meer voor de Zuid-Koreanen om te eisen dat de beeltenis van Jobs uit de Apple-presentatie wordt gebannen die in de rechtszaal zal worden gebruikt. Geen Steve in de openingsslides, alsjeblieft. Maar het mocht niet baten. Rechter Lucy Koh is categoriek: de foto van Steve blijft.

De ogen van heel de technologische wereld zijn de komende weken op de zaal van rechter Koh gericht. En toeval bestaat niet, want uitgerekend die zaal ligt op nog geen twintig kilometer van One Infinity Loop, het hoofdkwartier van Apple. Waar de iPhones en iPads werden geboren waarover iets verderop bikkelhard zal worden gevochten. Tien burgers zullen er onder toezicht van Lucy Koh het dispuut tussen Apple en Samsung beslechten. Tien juryleden, die eens en voor altijd moeten oordelen of Samsung louter een Zuid-Koreaanse kopieermachine is. Of is Apple zelf de dief?

Van Steve steel je niet

April vorig jaar. De iPhone 4, het vlaggenschip van Apple, breekt potten in de verkoopcijfers. En ook de iPad 2, die enkele weken voordien werd gelanceerd, stevent op schitterende recordcijfers af. Apple is goed op weg om het beste kwartaal in de geschiedenis van het bedrijf in de boeken te schrijven.

Toch heerst er niet alleen een uitzinnige hoerasfeer in het hoofdkwartier in Cupertino. Op de vierde verdieping, waar oprichter Steve Jobs kantoor houdt, wordt er hardop gevloekt. Want die Galaxy-telefoons van Samsung, die leken toch wel schandelijk hard op de eigen iPhone van Apple? En de Samsung Galaxy Tab, dat is toch een schaamteloze kopie van de populaire iPad? De kwestie ligt gevoelig. Heel gevoelig. Weinig zaken zo delicaat voor Jobs als iemand die de ideeën van zijn geliefde Apple steelt.

Hij twijfelt geen seconde en schopt de gerechtelijke machine in gang. Een batterij advocaten met een Apple-logo ontbindt zijn juridische duivels. ‘In plaats van onafhankelijke productontwikkeling na te streven’, zo klinkt de felle aanklacht, ‘heeft Samsung gekozen voor een slaafse kopie.’

En ze zullen het cash betalen, vinden ze in Cupertino. Stelen van Steve, dat kost je 2,5 miljard dollar. En nog meer als de rechtbank oordeelt dat het plagiaat bewust ...

Nog geen abonnee?
Abonneer voordelig om verder te lezen

Lees dS Avond, de digitale krant en Archief+.

Ja, ik neem een proefabonnement

Bekijk onze formules >
Neem een dagkaart >

Reeds abonnee?

Nog niet geregistreerd?

Registreer