LG heeft met de L-reeks een aantal betaalbare smartphones in zijn gamma. Naast de kleinere L3 en L5 is er ook de topper L7, een Android met een stevig 4,3-inch scherm.

Op softwarevlak doet LG weinig toegevingen: de L7 is net zoals de andere toestellen uit de L-reeks uitgerust met Android 4.0 Ice Cream Sandwich, een gewaardeerde en volwassen versie van het Google-besturingssysteem. De hardware in dit toestel is helaas wat minder fraai, maar daarover later meer.

Stijlvol

Het design van de witte L7 is stijlvol, en het Koreaanse LG heeft duidelijk een en ander opgestoken van de telefoons die het samen met modemerk Prada uitgeeft. De geribde textuur van de plastic achterkant voelt prettig aan, de grote bedieningsknop aan de voorzijde getuigt van enige degelijkheid, ... Een solide smartphone, deze L7.

Althans, zo lijkt het toch op het eerste gezicht. De Optimus L7 draait zoals gezegd Android 4.0, maar LG heeft enkele vreemde aanpassingen gemaakt aan de iconen en een aantal van de menu’s, waardoor het lijkt alsof je met een oudere Android-versie aan de slag bent. Nu goed, iemand die deze de Optimus L7 als eerste smartphone koopt en nooit eerder met een oudere Android-smartphone heeft gewerkt, zal daar ook niet over vallen. De L7 heeft met grotere problemen te kampen dan LG’s interpretatie van Android.

Ondermaatse prestaties

Zonder in technische details te verzanden: de meeste recente smartphones hebben straffe processors onder de motorkap hebben met twee (of vier) rekenkernen, maar de L7 valt terug op een exemplaar met één enkele kern. Dat is uiteraard belangrijk om de prijs te kunnen drukken, maar je kan ook te veel besparen op te cruciale onderdelen, en dat is precies wat met dit toestel gebeurd is.

De LG Optimus L7 is gewoon traag. Het duurt lang om apps te openen, en zowel tijdens het bladeren door websites als bij het schuiven door de menu’s stottert en hapert het toestel.

Een minder veeleisende versie van Android had allicht soelaas gebracht, maar de hardware die LG heeft uitgekozen voor dit toestel is echt niet krachtig genoeg om een vlotte Android-ervaring te garanderen.

De 5-megapixelcamera is geschikt om wat foto’s te maken die je dan door Instagram mangelt of op Facebook zet, maar veel meer moet je er verder niet van verwachten. En de camera inzetten om kwaliteitsvolle video mee te schieten, is al helemaal geen goed idee.

Degelijk groot scherm

Maar het moet gezegd: het scherm van de LG L7 is dan weer wel bovengemiddeld goed voor een toestel in deze prijsklasse. De resolutie van 800 op 480 pixels is misschien wat aan de kleine kant voor een dergelijk groot scherm van 4,3 inch, maar verder zit het wel goed. Heel wat smartphonemakers overdrijven met kleurverzadiging, terwijl deze L7 net voor een getrouwe en gedetailleerde kleurweergave gaat.

Conclusie

LG mikt met de L7 op een publiek dat een zo compleet mogelijke recente smartphone wil die niet overdreven veel mag kosten. En die verwachtingen proberen in te lossen, is behoorlijk ambitieus. Meer nog: dat is onmogelijk zonder ergens compromissen te sluiten. Alleen heeft LG het foute compromis gemaakt, door te beknibbelen op de processor.

Want deze L7 ziet er zeker niet slecht uit, en ook het grote 4,3-inch scherm presteert deftig, maar het toestel is echt te traag. Wie 300 euro te spenderen heeft aan een smartphone kiest beter een modelletje dat een iets kleiner scherm heeft, maar wel krachtig genoeg is om de software vlot te laten lopen.