Je moet wel gek zijn om te willen teruggrijpen naar de belachelijk banale spelletjes van vroeger met hun vreselijk achterhaalde graphics, als er intussen duizenden andere leuke en knappe spelletjes bestaan voor je tablet. Toch?

Niet voor de nostalgici onder de gamers. Want als je jezelf even opnieuw onderdompelt in de wereld van vijanden die uit zes pixels bestaan en (vreselijk klinkende) piep- en tuutmuziekjes, ben je al snel vertrokken voor een nostalgische trip die goed is voor uren spelplezier.

Eerst het slechte nieuws: heel wat van de onvergetelijke gameklassiekers van toen zijn helaas niet beschikbaar voor voor je iPad of je Android-tablet. Wie bijvoorbeeld op zoek gaat naar de platformklassiekers met loodgieter Super Mario in de hoofdrol komt al snel van een kale reis terug. Nintendo, destijds een van de de gamegrootmachten, heeft nog steeds eigen spelconsoles en blijkt niet happig om zijn legendarische spellen uit te brengen op iPad of Android. Gelukkig zijn er nog tal van andere arcadegames die wél de vertaalslag naar tablets gemaakt hebben.

Pac-man

Geen idee wat voor creatuur die Pac-man precies is, maar iedereen kent de gele bolletjesveelvraat wel die zijn weg door een doolhof vol spoken moet zoeken. Het is wat wennen aan de bediening van deze tabletversie, maar binnen de kortste keren heb je de smaak te pakken en achtervolgen we spoken met dezelfde vlotheid als in de jaren 80. Voor de liefhebbers: uitgever Namco heeft ook Ms. Pac-man naar de tablet gebracht. Voor iPad en Android.

 

Space Invaders HD

Een andere klassieker is Space Invaders. Met een ruimteschipje dat slechts uit enkele pixels bestaat, moet je de aliens afweren die stapsgewijs naar beneden zakken. De originele Space Invaders van Taito is niet goedkoop: 3,99 euro. Er zijn ook gratis alternatieven die qua concept erg gelijkaardig zijn, maar helaas nooit in de buurt komen van het origineel. Voor iPad en Android.

 

Arkanoid

De naam ‘Arkanoid’ doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar een milliseconde spelen en je weet meteen weer waar het om gaat. Met een peddeltje moet je een balletje tegen een hoop blokken kaatsen die versplinteren bij de minste aanraking - en met wat geluk een bonus naar beneden laten tuimelen. Ook dit is er eentje van ontwikkelaar Taito die 3,99 euro moet kosten op de iPad. Een Android-versie is er niet, maar Break The Bricks komt aardig in de buurt en kost niets.

 

Frogger Free

In Frogger moet je een kikker helpen de straat oversteken. Door op het juiste moment een sprong voorwaarts te wagen, laveer je je groene vriend tussen racebolides en vrachtwagens. En alsof die weg oversteken nog niet traumatisch genoeg is voor zo’n kikkertje, moet hij daarna nog over boomstammen en schildpaddenruggen springen om op zijn bestemming te komen. Deze klassieker laat zich spelen met de oude graphics, maar je kan ook de nieuwe editie van hetzelfde spel spelen, met modernere beelden. Voor iPad en Android.

 

Pinball HD Collection

Lang voor er arcadespelletjes en lunaparken waren, stonden jongeren in kroegen al rond kastjes elkaar aan te moedigen en toe te juichen aan... de flipperkast. Het juichen zal je zelf moeten doen, maar ook op je tablet kan je flipperen. Met de Pinball HD Collection voor iPad bijvoorbeeld. Daar krijg je één speeltafel gratis. Extra tafels kan je een minuut uitproberen alvorens je vriendelijk verzocht wordt ze te kopen voor 2,39 euro. Ook voor Android-tablets bestaan er tal van pinballvarianten, zoals Pinball Deluxe.

 

Sonic The Hedgehog

Super Mario mag dan wel de grote afwezige zijn op dit nostalgische tabletfeest, zijn Sega-tegenhanger Sonic de egel (en zijn tweestaartige vriendje Tails) zijn wel terug te vinden op iPad en Android. Racen tegen de klok langs bliksemsnelle loopings, bewegende platformen en trampolines om het uiteindelijk op te nemen tegen allerlei uit de kluiten gewassen eindbazen. Neen, Sonic is nog steeds geen spel voor mietjes.

 

Worms

Iets recenter, maar een game waar wij vele uren plezier aan beleefd hebben en dat niet mag ontbreken in dit lijstje, is Worms. Twee bataljons wormen nemen het met de nodige dosis humor tegen elkaar op, uitgerust met een arsenaal aan wapens zoals machinegeweren, lasbranders en ontploffende schapen. De laatste overblijvende worm wint het spel. Worms mag niet ontbreken in de collectie van de nostalgische gamer, al was het maar omwille van de legendarische geluidseffectjes. Voor Android en iPad.

 

Atari’s Greatest Hits

In de begindagen van computerspelletjes was Atari een behoorlijk dominant bedrijf, met tientallen verschillende games die er intussen hopeloos gedateerd uitzien, maar toch behoorlijk wat herinneringen losweken. Atari heeft het slim aangepakt, en al die games in een app gebundeld. De gratis app biedt één spelletje gratis aan (Missile Command), voor andere arcadeklassiekers zoals Red Baron, Lunar Lander of Pong (de klassieker aller klassiekers) moet je bijbetalen. Voor Android en iPad.

 

Capcom Arcade

Bij Capcom, een andere grote ontwikkelaar van weleer, vonden ze die aanpak wel een goed idee, en ook zij hebben één app die al hun titels bundelt. Het idee achter deze app kadert mooi in de tijdsgeest van toen: je krijgt 10 muntjes voor het Capcom-lunapark die je mag gebruiken voor spellen als Street Fighter II (‘Yoga flame!’), Final Fight of de vliegtuigshooter 1943. Wil je blijven spelen, dan moet je met echt geld over de brug komen. De Capcom-app is er enkel voor de iPhone, maar het scherm van de iPad leent zich beter tot dergelijk retrogeweld. Uitvergroten dus, die handel.

Welke arcadeklassieker uit jouw jeugd ontbreekt nog in deze lijst? Vul gerust aan!