Volgens Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, heeft Open VLD zelf eerst aan Jurgen Ceder gevraagd om in Dilbeek op de lijst te staan. Open VLD-voorzitter Alexander De Croo ontkent formeel.

'Op geen enkel moment is er vanuit Open VLD Dilbeek of nationaal contact geweest met Jurgen Ceder met de vraag om lid te worden of op een lijst te gaan staan', stelt De Croo. 

De Open VLD-voorzitter reageert zo op uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever, die gezegd had dat Jurgen Ceder eerder door een andere partij was benaderd. In een interview met Radio 1 citeerde hij de Vlaamse liberalen niet expliciet, maar tussen de regels leek hij ze wel te viseren.

'Vóór Jurgen Ceder overstapte naar onze partij is hij gevraagd door een andere partij. Wat hij niet gewild heeft. Toch heeft diezelfde partij ons aangevallen omdat Ceder voor onze partij koos,' aldus De Wever. 

'Leugens'

De Vlaamse liberalen betreuren dat N-VA-voorzitter De Wever 'dergelijke leugens' de wereld instuurt. 'Hij zou beter zelf in de spiegel kijken en zich afvragen hoe zijn partij met extreemrechts moet omgaan', klinkt het. Open VLD zegt duidelijke regels te hebben rond mandatarissen van extreemrechts.

Ook de Dilbeekse Open Vld-voorzitter, Marc Willen, ontkent dat Ceder werd gepolst. 'Als voorzitter van Open VLD Dilbeek kan ik bevestigen dat alle onderhandelingen door mijzelf zijn gedaan en dat Jurgen Ceder nooit benaderd werd. Noch door mij noch door de lijsttrekker Carine Walravens. Enkel wij twee vormden de lijst. Nooit maar dan ook nooit is de naam Ceder in onze partij voorgesteld of ter sprake gekomen', klinkt het.

Jef Valkeniers, gemeenteraadslid voor Open VLD in Dilbeek, sluit niet uit dat iemand van zijn afdeling ooit - tussen pot en pint - met Ceder zou gesproken hebben over een overstap. Maar het was zeker geen officieel aanbod. 'Ceder heeft ons altijd laten verstaan dat hij twijfelde tussen CD&V en N-VA. Hij noemde zichzelf zeker geen blauwe', zei Valkeniers aan De Standaard.

Blijft N-VA-lid

Jurgen Ceder maakte vandaag bekend dat hij niet zou deelnemen aan de verkiezingen in oktober. Hij blijft wel N-VA-lid.

‘Jurgen Ceder heeft een lidkaart van de N-VA en ik zie geen enkele reden waarom hij die niet zou mogen houden. Hij is gewoon geen kandidaat meer', zei N-VA-voorzitter Bart De Wever daarover aan De Standaard.

Was de positie van Ceder niet langer houdbaar voor de N-VA-top?

De Wever: ‘Integendeel. De hele heisa was zo goed als voorbij. Hij heeft zelf besloten om niet langer kandidaat te zijn. Hij had er genoeg van. Hij wilde niet het wapen worden in handen van onze politieke tegenstanders.'

Was Ceder binnenhalen de brug te ver?

De Wever: ‘Ik heb de innerlijke overtuiging dat Ceder met het verleden heeft gebroken. Hij is geen racist, maar door een onrechtvaardige haatcampagne heeft hij helaas de kans niet gehad om dat te bewijzen.'

Na Pol Van Den Driessche is Ceder al de tweede die de handdoek werpt, nadat hij in opspraak is gebracht.

De Wever: ‘Het is één tegen allen. Een deel van de pers probeert ons koste wat het kost te treffen. Dit heeft ons pijn gedaan. Ik steek dat niet weg.'

Is de deur nu definitief dicht voor ex-Vlaams Belangers?

De Wever: ‘Er is formeel niets veranderd aan onze houding tegenover nieuwkomers. Na de komst van Ceder is er binnen het partijbestuur een discussie, geen clash, geweest over zijn komst. Op de vraag of er nog andere parlementsleden de overstap zouden maken, heb ik alleen geantwoord dat ik geen grote nationale dossiers meer zie. Sommigen hebben dat geïnterpreteerd als een verbod op ex-Vlaams Belangers. Maar dat is er niet. De screening van nieuwe leden, ook van andere partijen, verloopt zoals vroeger. Die gebeurt grondig. De meesten halen het niet, maar dat is interne keuken.'