Onderzoekers van de Amerikaanse Rice University hebben een batterij ontwikkeld die met een spuitbus op elke ondergrond kan aangebracht worden.

De meeste moderne elektronica is uitgerust met een traditionele lithium-ionbatterij. Die zijn al vrij compact, maar blijven toch beperkt tot rechthoekige blokjes.

Wetenschappers van de Rice University in de Amerikaanse staat Texas hebben een techniek ontwikkeld om elk element van zo'n klassieke batterij te isoleren en te verwerken in een materiaal dat met een spuitbus in laagjes kan aangebracht worden op verschillende ondergronden. 'Dit betekent dat traditionele batterijbehuizingen plaats kunnen maken voor een meer flexibele aanpak die nieuwe ontwerpen mogelijk maakt', zegt projectleider Pulickel Ajayan.

Batterij in vijf lagen

De oplaadbare batterij wordt met spuitbussen in vijf verschillende lagen aangebracht, een voor elk component van een klassieke batterij: twee stroomcollectors, een positieve en een negatieve elektrode en een polymeerscheiding middenin.

De techniek om deze verstuifbare batterijen aan te brengen, is evenwel niet eenvoudig. Niet alleen zijn vloeibare electrolyten bijzonder moeilijk te controleren, de batterijlagen moeten ook aangebracht worden in een droge en zuurstofvrije omgeving. Dus niet meteen iets dat je zelf in een achterkamertje kan doen.

De onderzoekers hebben de technologie uitgetest door negen badkamertegeltjes te behandelen en met elkaar te verbinden. Wanneer ze opgeladen waren, leverden de tegels een stabiele 2,4 volt - genoeg om een reeks LED-lampjes gedurende zes uur te laten branden.

Buigbare toestellen en flexibele schermen bestaan al een tijdje, maar met deze batterijrevolutie wordt het pad geëffend voor een heel nieuw soort apparaten. Waar zie jij mogelijke toepassingen voor deze spuitbusbatterij?