'Veiligheid op luchthavens is gegarandeerd'
Foto: photo news
Het Comité P, dat de politiediensten controleert, waarschuwt dat de gegevensuitwisseling tussen de politiediensten in onze luchthavens mank loopt. Ook de samenwerking met de staatsveiligheid en andere veiligheidsinstanties schiet tekort. Dat schrijft De Tijd dinsdag. Volgens de luchtvaartpolitie is de veiligheid op de luchthavens echter verzekerd.

Het Comité P bevroeg de afgelopen twee jaar de politiechefs in de luchthavens in Zaventem, Charleroi, Oostende, Bierset en Deurne. Daarbij kwamen verschillende veiligheidsincidenten aan het licht.

Ook de ’profiling’ van risico-passagiers verontrust het Comité P omdat die evenmin geïntegreerd wordt aangepakt. Daarom wil het Comité dat er één ’expertisecentrum’ komt dat de beveiliging van alle luchthavens coördineert.

 

Benoit Franckx van de luchtvaartpolitie nuanceert de berichte: 'Dat klinkt misschien onrustwekkend' zei hij aan Radio 1, 'Maar wat Comité P voorstelt, is onder meer de oprichting van een expertisecentrum.' Dat zou moeten dienen om alle beschikbare informatie te bundelen. 'Daar maken we werk van en samen met de verschillende partners bekijken we hoe dat te optimaliseren.'  Maar de veiligheid op de luchthavens is wel degelijk gegarandeerd, klinkt het bij de luchtvaartpolitie.