Ceder: 'Lid blijven van Vlaams Belang was een zinloze bezigheid'
Foto: blg
Jurgen Ceder bevindt zich sinds zijn overstap naar de N-VA in het oog van de storm. Vanavond nam hij in Terzake nogmaals afstand van Vlaams Belang en het 70-puntenplan.

Vorige week raakte bekend dat Ceder, die nog altijd als onafhankelijke in de Senaat zetelt, in oktober op de lijst van de N-VA staat in Dilbeek. Ceder krijgt er de zesde plaats.

Ceder dacht dat zijn politieke carrière voorbij was nadat hij opstapte bij Vlaams Belang, maar was aangenaam verrast door het aanbod van de lokale N-VA om de lijst in Dilbeek te versterken.

Ceder, die ooit fractieleider was voor Vlaams Belang in de Senaat, is naar eigen zeggen een beetje verbaasd over de aandacht die hij nu krijgt. "Als fractieleider in de nationale politiek kreeg ik weinig aandacht, maar sinds ik de 6de plaats kreeg in Dilbeek, staan de kranten vol en heeft iedereen een mening. En dan beginnen mensen te graven in mijn verleden."

Ceder erkent dat hij het omstreden 70-puntenplan van Vlaams Belang als een trouwe partijsoldaat heeft verdedigd, maar zegt dat hij er door uit de partij te stappen afstand van heeft genomen. Hij kon zich niet meer vinden in het discours en de leiderschapsstijl van de partij. "Lid blijven van Vlaams Belang was een zinloze bezigheid," aldus Ceder.

Onder meer onder invloed van Marie-Rose Morel kwam Ceder tot het inzicht dat het ideeëngoed van Vlaams Belang achterhaald is. "Ik ben nu van mening dat iedereen die legaal  in ons land verblijft een reëele kans moet krijgen om Vlaming te zijn onder de Vlamingen."

Ceder voelt zich welkom bij de N-VA, al beseft hij ook wel dat mensen zich afvragen of hij wel in het project van de partij past. "Ik wil in eerste instantie vooral de lokale lijst versterken, maar ik hoop ook dat een aantal mensen in de Vlaamse beweging nu zullen inzien dat N-VA zeker een volwaardig alternatief is voor hen." Ceder onderschrijft dan ook het streven van de N-VA naar een confederale staat.

Ceder zetelt op dit moment als onafhankelijke in de Senaat , maar kreeg naar eigen zeggen geen belofte op een nieuw mandaat in 2014. "Mijn focus ligt op het gemeentelijke," aldus Ceder.