De Lumia 900 is de grootste smartphone die Nokia momenteel heeft. Maar is deze uit de kluiten gewassen Windows Phone meer dan een opgefokte versie van de Lumia 800?

Nokia heeft voor elke Windows Phone-liefhebber wat wils. Naast de ‘normale’ Lumia 800, die zowat het ijkpunt is voor de eerste generatie Windows Phones, zijn er de instapmodellen Lumia 610 en Lumia 710. Maar ook wie graag een maatje meer heeft kan bij Nokia terecht voor de grotere Lumia 900.

De Lumia 900 was oorspronkelijk vooral op de Amerikaanse markt gericht, waar ‘bigger’ nog steeds ‘better’ blijkt te zijn. Maar sinds kort is deze grote Nokia ook bij ons te koop. De belangrijkste vraag is of deze Lumia kopers in het topsegment kan bekoren om de iPhone en duurdere Android-foons links te laten liggen en voor Nokia’s interpretatie van Windows Phone te kiezen.

Lumia 800, maar dan groter

Het ontwerp van de matte Lumia 900 is eigenlijk quasi hetzelfde als dat van de Lumia 800, maar dan gewoon wat groter. Mocht daar twijfel over bestaan: dat is een pluspunt. Beide Lumia’s zijn gemaakt van kwalitatief hoogstaande materialen en overklassen heel wat andere smartphones die vaak licht en plastiekerig aanvoelen.

Neen, de Lumia 900 is een stevige brok telefoon - dat mag je met een gewicht van 160 gram zelfs letterlijk nemen. Het design van de twee grootste Nokia-smartphones, een strak vierkant dat door zijn subtiele rondingen toch goed in de hand ligt, is een voltreffer. Al is de Lumia 900 in al zijn massiviteit misschien toch een tikkeltje lomper dan andere grote smartphones zoals de Samsung Galaxy S III of de HTC One X.

Alvast één designverbetering ten opzichte van de Lumia 800 is het verdwenen klepje dat het oplaadgaatje af te schermen. Zo’n bescherming heeft voor- en tegenstanders, maar wij zijn toch eerder blij dat er geen gepruts meer hoeft vooraf te gaan aan een simpele handeling zoals de telefoon aan de lader hangen. Een pluspunt voor de grote broer.

Een minpunt zijn dan weer de knopjes aan de zijkant van het toestel. Net als bij de Lumia 800 lijken die wat losjes in de behuizing te liggen - in die mate zelfs dat je ze hoort rammelen als je met de telefoon schudt. En dat is toch een beetje een smet op het blazoen van de verder stevige Lumia’s.

Het scherm van de 900 zit niet helemaal mooi geïntegreerd in de rest van de telefoon en ligt er enigszins bovenop, maar dat is niet echt storend.

Prestaties & software

Puur op basis van de specificaties (512 MB werkgeheugen, één enkele processorkern) moet deze Lumia 900 op papier de duimen leggen tegen alle andere recente smartphones in zijn prijsklasse. In de praktijk is daar evenwel weinig van te merken en doet deze Nokia perfect wat van hem verwacht wordt. Van simpele dingen zoals surfen en een mail intikken tot intensievere handelingen zoals video afspelen of gamen, de Lumia 900 stokt geen moment.

Enig nadeel van deze uitrusting is dat dit toestel niet voorzien is op de toekomst. Windows Phone 8, de nieuwe versie van het mobiele Microsoft-besturingssysteem die later dit jaar komt, werkt niet samen met de ‘oudere’ hardware van deze eerste reeks Lumia-telefoons. Die krijgen nog wel een update naar de tussenversie WP 7.8, maar veel meer dan een grafische opsmuk is dat niet.

Nokia heeft een flinke batterij in deze Lumia gestopt, die het makkelijk meer dan een dag uitzingt. En dat pleit serieus in het voordeel van de Lumia 900, want batterijleven blijkt voor veel smartphones een behoorlijke hindernis.

Over de software en het besturingssysteem van de Lumia 900 kunnen we kort zijn. Die is namelijk dezelfde als de Lumia 800. Dat betekent onder andere dat je met Nokia Rijden al van meet af aan een uitstekende offline navigatie-app aan boord hebt. Omdat Windows Phone er op alle toestellen zowat hetzelfde uitziet, is het voor fabrikanten moeilijker om zich softwarematig te distingeren, maar door de apps die Nokia exclusief meelevert op zijn Lumia-reeks onderscheidt het zich wel van de rest van het deelnemersveld.

Camera & scherm

De grote 900 is de enige Lumia die ook een camera aan de voorzijde heeft, en dat is handig voor wie graag videobelt. Ondanks het prominente Carl Zeiss-label presteren de camera’s van de Lumia 900 eerder wisselvallig. De beelden zijn verre van slecht, maar afhankelijk van de omstandigheden zijn sommige foto’s korrelig en flets, en ook de automatische witbalans laat het al eens afweten. De Creative Studio-fotobewerker die Nokia meelevert trekt zo’n foutjes achteraf wel weer recht, maar van een telefoon die meer dan 500 euro kost - en waarvan veel kopers dus ook verwachten dat hij een compactcamera kan vervangen - verwachten we toch iets meer.

Het 4,3-inch scherm van de Lumia 900 is zonder meer ‘sprankelend’ te noemen. De kleuren zijn fris en fel, en zwart is ook echt zwart op dit potige scherm. In vergelijking met andere topsmartphones is de resolutie van de Lumia 900, die 800 op 480 beeldpunten toont, wel aan de lage kant.

Conclusie: gedateerd van bij de lancering

Nokia dekt met deze eerste reeks Lumia-smartphones alles af en heeft een toestel voor iedereen die op dit moment een degelijke Windows Phone wil. Maar wie nog twijfelt over een aankoop kan die misschien beter uitstellen tot het najaar, als de eerste smartphones met Windows Phone 8 verschijnen.

De huidige generatie Lumia’s, en dus ook deze grote 900, krijgen zoals gezegd geen upgrade naar dat nieuwe besturingssysteem en blijven haken bij de tussenversie Windows Phone 7.8. Bij de lancering van de nieuwe Windows Phone 8 komt Nokia ongetwijfeld met een nieuwe reeks smartphones, maar deze uitstekende Lumia 900 is vlak na zijn lancering al meteen een uitstervende Windows Phone.

Nu, we zijn absoluut overtuigd van de kwaliteiten van deze smartphone, en het is een afscheid in schoonheid, maar zelfs als we de toekomst even buiten beschouwing laten gaat onze voorkeur op Windows Phone nog steeds naar de Lumia 800. Dat toestel is niet alleen handzamer, maar de extra’s die de Lumia 900 biedt (camera aan de voorkant, groter scherm, grotere batterij) zijn voor een modale gebruiker wellicht niet voldoende om de meerprijs te rechtvaardigen.