'Weet wat u tekent bij Keyware'
Unizo-topman Karel Van Eetvelt Foto: belga
Zelfstandigenorganisatie Unizo krijgt regelmatig klachten binnen over Keyware Smartcard, een onderneming die betaalterminals en bijhorende contracten aanbiedt. Keyware biedt alleen lang lopende overeenkomsten van 5 jaar aan, die niet vroegtijdig stopgezet kunnen worden. 'Niets motiveert dergelijke onverantwoorde 5-jaarcontracten', aldus Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

De meeste klachten die de zelfstandigenorganisatie ontvangt in verband met Keyware Smartcard, gaan over een gebrekkige of onbereikbare klantenservice en over geld dat op verkeerde rekeningen terechtkomt. 

Keyware biedt bovendien enkel contracten aan die lopen over een lange termijn. Als een ondernemer een overeenkomst tekent met Keyware voor de huur van een betaalterminal dan gaat het om een overeenkomst van 5 jaar, die niet vroegtijdig kan worden stopgezet.

Als ondernemers, om gelijk welke reden dan ook, beslissen de overeenkomst vroeger te stoppen, dan betalen zij een forfaitaire verbrekingsvergoeding, dossierkosten en een extra boete indien de terminal niet binnen de drie dagen aangetekend terug gestuurd wordt.

'Dat leidt tot veel klachten van ondernemers. En niets motiveert dergelijke onverantwoorde 5 jaren contracten', reageert UNIZO topman Karel Van Eetvelt.

'Charter voor betaalterminals'

Omdat de markt van het elektronisch betalen niet stilstaat en de handelaar moet kunnen inspelen op de huidige evoluties, ontwikkelde Unizo het 'Charter voor betaalterminals'. Dat charter stipuleert dat een ondernemer nooit langer dan één jaar gebonden mag zijn. Bovendien moet de mogelijkheid geboden worden om na dat jaar de overeenkomst kostenloos te verbreken.

Ondernemers die hun betaalterminal huren bij een van de ondernemingen die dit charter ondertekenden, weten zeker dat ze nooit langer dan één jaar aan een bepaalde overeenkomst gebonden zijn.

Meer info over het 'Charter voor betaalterminals vindt u op de website van Unizo.