Olympische uniformen van Ralph Lauren onder vuur
Foto: Ralph Lauren
Amper een week nadat ontwerper Ralph Lauren zijn uniformen voor de Amerikaanse atleten in Londen onthulde, gaan de kritieken al lang niet meer om de lengte van de rokjes of de snit van de blazers. De Amerikaanse televisiezender ABC News maakte bekend dat de dure uniformen in China werden geproduceerd. Het Amerikaanse Olympisch Comité verdedigt zijn sponsor.

Aanvankelijk beperkten de kritieken op de uniformen zich tot de gebruikelijke modecommentaren. Wat Lauren zelf als een 'klassiek silhouet in een tijdloos kleurenpalet' omschreef, bekritiseerden anderen als te preppy, te militair, te stijf of allesbehalve sportief.

En daar hield het, helaas voor Lauren, niet op. Toen ABC News bekend maakte dat de volledige uniformen - van de veters tot de militaire barets - in China zijn vervaardigd, zette ook de minder modieuze wereld zich in beweging.

Kritiek uit politieke hoek

Designer Nanette Lepore maakte een statement op de Amerikaanse televisiezender ABC ('Waarom kunnen we ook niet trots zijn op onze Amerikaanse handwerkers en ambachtslui?'), waarop ook een aantal senatoren hun afkeuring voor de productie in China lieten blijken. Zo vond de democratische senator Harry Reid dat 'het Olympische Comité zich diep moest schamen' en zag hij de gloednieuwe uniformen 'het liefst verbrand.' 

Op Twitter en Facebook regent het ondertussen eisen om de uniformen opnieuw te produceren, in Amerika dan. Niet evident, daar Lauren zelf al bekend maakte dat de uniformen in hun huidige staat al een slordige 1600 euro (mannen) en 1200 euro (vrouwen) per stuk kostten.

'Trots op de samenwerking met een icoon'

Het Amerikaanse Olympische Comité verdedigt zijn sponsor en deelde in een persbericht mee 'blij te zijn met alle steun van hun sponsors, aangezien het Amerikaanse Olympische Team op privé-investeringen steunt. ' Verder zegt het Comité 'trots te zijn op de samenwerking met de iconische Amerikaanse ontwerper.'

Ralph Lauren zelf reageerde voorlopig nog niet op de commotie.