De Europese beurzen sloten de week met verlies af. Aanleiding waren de zwakke jobcijfers in de VS en de nieuwe forse stijging van de Spaanse rente. De Bel20-index van de Brusselse beurs kalfde 1,40% af tot 2.211 punten.

BEL 20 (Euronext Brussel)

In de VS kwamen er voor de vierde maand op rij minder jobs bij dan verwacht. Vooral in de verwerkende nijverheid waren de cijfers bijzonder bedroevend. Het herstel waarop president Barack Obama rekende in de aanloop naar de verkiezingen in november, laat voorlopig dus op zich wachten.

Maar ook in Europa was er weinig reden tot vrolijkheid. De Spaans obligatierente kwam angstvallig dichtbij de barrière van 7% en ook in Italië schoot de rente omhoog. De beleggers verkozen hun centen in Duits en Belgisch staatspapier te stoppen. De Belgische rente bereikte hierdoor een nieuw diepterecord.

In Brussel zette zinkspecialist Nyrstar zijn lijdensweg verder. Dit keer ging er 5,79% af tot 3,91 euro. Maar ook elders vielen behoorlijke klappen. KBC nestelde zich 4,76% lager op 16,60 euro euro en D’Ieteren zakte met 3,47% tot 33,40 euro.
 
Een van de weinige stijgers binnen de index was Solvay, maar de winst bleef beperkt tot 0,01% op 76,78 euro.
 
Op de brede markt verloor restbank Dexia 16% op 0,21 euro. Het ziet er naar uit dat de forse koersstijgingen van maandag, dinsdag en woensdag niet meer dan een kortstondige opflakkering zijn geweest. Spector slaagde dan weer in een klim met 6,67%t tot 0,16 euro.