Vakantiefoto’s op Facebook: dit doe je beter niet
Foto: Shutterstock
Het spreekt voor zich dat je gelukkig bent als je na een jaar hard werken op vakantie vertrekt. De verleiding is dan ook groot om zonnige foto’s van jezelf en je gezin op Facebook te plaatsen. Hetzij om het thuisfront te informeren, hetzij om kennissen te doen watertanden. Maar het delen van vakantiekiekjes speelt niet altijd in je voordeel. Wij leggen je uit welke gewoonten je beter achterwege laat.

Meer dan vijftig foto’s online plaatsen
Je online vrienden zijn heus niet geïnteresseerd in een close-up van je voeten in het zand of de voorgevel van je hotel. Deze hoeven dan ook niet op je profiel te verschijnen. Beperk je vakantiealbum tot vijftig streng geselecteerde foto’s, dan zullen meer mensen het beeldverslag helemaal bekijken.

Twijfelachtige poses aannemen
In een dronken bui poseren met een Borat-zwembroekje of allerlei gekke bekken trekken is leuk voor je privécollectie, maar op Facebook horen deze beelden niet thuis. Je weet immers nooit dat je de instellingen voor je albums verkeerd hebt ingesteld en je baas of collega’s je zo te zien krijgen.

Je status constant aanpassen
Statussen als ‘Het is hier bloedheet’, ‘Ik heb een leuke jurk gekocht’ of ‘Straks nog even in zee gaan zwemmen’ irriteren je facebookvrienden gegarandeerd. Bovendien vragen ze zich af of je het wel naar je zin hebt op je bestemming. Je bent namelijk wel heel vaak met een computer of je telefoon in de weer.

Clichéfoto’s maken
Je bent ze vast al tegengekomen bij een van je vrienden: foto’s waarop mensen een bekend monument proberen te overkoepelen met hun handen. Dit zorgt ervoor dat je publiek snel afhaakt. Denk creatiever dan de doorsnee toerist. De Eiffeltoren van onder naar boven bijvoorbeeld, oogt al heel wat interessanter dan hem van ver te fotograferen in het Parijse stadslandschap.

Je foto’s voorzien van een ellenlange uitleg
Ook al was je nog zo onder de indruk van een kerk met een rijke geschiedenis of hangt er een leuke anekdote vast aan een bepaalde foto: je hoeft deze niet helemaal uit te schrijven. De kans dat je vrienden de beschrijvingen met veel interesse zullen lezen is nihil. Zorg voor een korte maar goede uitleg. De bijzondere verhalen kan je houden voor live-gesprekken.

Het Nieuwsblad gaat in juli en augustus op zoek naar de leukste kiekjes van zomer 2012. Nu kan je jouw mooiste vakantiefoto naar ons sturen en kans maken op een reischeque ter waarde van 600 euro. Neem hier deel aan onze fotowedstrijd