VVD wil 24 miljard euro bezuinigen tegen 2017
De Nederlandse premier Mark Rutte. Foto: Novum DIRK HOL
De rechts-liberale Nederlandse partij VVD wil de overheidsuitgaven de komende vier jaar met 24 miljard euro verlagen om het begrotingstekort in 2017 op nul te krijgen. Er gaat wel extra geld naar wegen en poltie. De belastingen moeten in de nieuwe kabinetsperiode ook met 5 miljard omlaag.

 Dat staat in het conceptverkiezingsprogramma 'Niet doorschuiven maar aanpakken', dat de VVD vrijdag heeft gepresenteerd. Volgens partijleider en premier Mark Rutte is de tijd van 'pappen en nathouden' voorbij. 'Welvaart komt van ondernemers en hardwerkende mensen, niet van de overheid', luidt het.

Besparingen...

De liberalen zoeken de besparingen voor een groot deel in de sociale zekerheid (9 miljard) en de zorg (7 miljard). De partij komt met aanscherpingen op het Lenteakkoord dat ze eerder sloot met CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Zo moet de AOW-leeftijd al in 2018 naar 67 jaar in plaats van in 2023. De WW-duur moet korter worden en de huisarts komt onder het eigen risico. Daarnaast wil de VVD 3 miljard korten op ontwikkelingshulp. Anders dan in het Lenteakkoord staat, wil ze de belastingaftrek voor forensen ongemoeid laten. Ook hoeven werkgevers niet op te draaien voor de kosten van de eerste 6 maanden WW.

... en investeringen

De VVD wil extra geld uittrekken voor het aanleggen van meer wegen (250 miljoen per jaar) en voor extra agenten (eveneens 250 miljoen per jaar). Voorts moet het migratiebeleid volgens de VVD worden aangescherpt. Lukt dat niet in EU-verband, dan moet Nederland proberen een uitzonderingspositie te bedingen, zoals ook Denemarken die al heeft in de EU. Ook het veiligheidsbeleid is een speerpunt voor de liberalen. Ze willen niet alleen meer agenten, maar ook strengere straffen.

Koele reacties

De reacties zijn minder enthousiast. PvdA-leider Diederik Samsom noemde het stuk 'de overtreffende trap van de kille eenzijdige bezuinigingsagenda van de afgelopen jaren'. PVV-leider Geert Wilders verwijt de VVD dat ze in de EU wel een uitzonderingspositie wil voor het migratiebeleid, maar niet voor de Nederlandse bijdragen aan het noodfonds.