Met zes vrijspraken en drie veroordelingen is er vrijdag in Italië een einde gekomen aan het proces tegen leden van de Oostenrijkse Skifederatie (OSV) met betrekking tot het dopingschandaal tijdens de Winterspelen van 2006 in Turijn.

ÖSV-voorzitter Peter Schröcksnadel, sportdirecteur Markus Gandler, ex-coach Walter Mayer, sportarts Peter Baumgartl en skilopers Martin Tauber en Jürgen Pinter werden allemaal vrijgesproken door het gerecht van Susa.

Voormalig skiloopcoach Emil Hoch en biatleten Wolfgang Perner en Wolfgang Rottmann werden wel veroordeeld. Hoch kreeg twintig maanden gevangenisstraf en 26.000 euro boete. Voor Perner, brons in 2002, was er achttien maanden gevangenis en 23.000 euro boete, en voor voormalig wereldkampioen Rottmann zestien maanden gevangenis en 20.000 euro boete.

Alle beschuldigden hadden onschuldig gepleit, maar het openbaar ministerie had voor allemaal meerjarige gevangenisstraffen en boetes geëist wegens (profiteren van) dopingpraktijken.

De zaak kwam aan het licht toen bij een politierazzia op 19 februari 2006 een groot dopinglabo ontdekt werd in het olympisch verblijf van de Oostenrijkers in Pragelato. Vier skilopers en twee biatleten werden vervolgens door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) levenslang uitgesloten van deelname aan de Winterspelen.