Duitse economen ruziën over redding van de euro
Peter Bofinger, lid van de kring van 'vijf wijzen', die de Duitse regering adviseert over economische kwesties. Foto: REUTERS
Duitse economisten kibbelen over de redding van de euro. Vooral het ontwerp van een bankenunie is stof tot discussie. De jongste dagen regent het 'manifesten' en 'tegenmanifesten' in de pers.

De zaak begon donderdag. Honderdzestig economisten publiceerden toen een brief, 'Aan onze dierbare medeburgers', op de website van de centrumrechtse Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Een van de ondertekenaars was Hans-Werner Sinn, hoofd van het prestigieuze Ifo-instituut en bekend om zijn opmerkelijke uitspraken over de gevaren van het reddingsplan voor de eurozone.

De economisten zijn vooral bezorgd over het project van een bankenunie, waarvoor op de jongste Europese top de eerste stappen gezet zijn. Ze vrezen een 'gemeenschappelijke waarborg voor de schulden van de banken uit de eurozone'. De Duitse belastingbetaler zal daarvoor betalen, de grote internationale financiële centra zullen daarvan profiteren. 'Banken moeten failliet kunnen gaan', vinden de economisten.
 
'Tegenmanifest' in Handelsblatt
 
De Duitse economische wereld, zowel het conservatieve als het progressieve kamp, reageerde heftig op het initiatief. Zeven economisten ondertekenden vrijdag een 'tegenmanifest' in het Handelsblatt. Onder hen de mediatieke Peter Bofinger, die gelabeld wordt als centrumlinks en lid is van de kring van 'vijf wijzen', die de Duitse regering adviseert over economische kwesties.
 
'Economisten hebben in het huidige crisisklimaat niet de taak om ongerustheid bij de publieke opinie te zaaien met vernietigende verklaringen en dubieuze argumenten, in een taal die bol staat van nationalistische clichés', schrijven ze.