Europa in tweeën gedeeld: regen in het noorden, hitterecords in het zuiden
Foto: ,
Goed nieuws voor wie dezer dagen op vakantie vertrekt naar het Zuiden van Europa. Daar mag u zich verwachten aan tropische temperaturen. In eigen land zijn de voorspellingen voor de komende weken heel wat somberder. Een straalstroom splitst Europa in tweeën.

In België is de zomer voorlopig weinig stabiel, met wisselvallig weer tot gevolg. Terwijl grote delen van Zuid- en Oost-Europa te kampen hebben met een extreme hittegolf. Van Polen tot Kroatië worden records gebroken.

De oorzaak van deze extreme temperatuurverschillen is een straalstroom boven Europa. 'Vanuit het noorden komt koude lucht binnen in de westelijke delen van Europa, terwijl aan de andere kant van Europa de straalstroom voor warme lucht zorgt', legt weervrouw Jill Peeters uit.

Volgens Peeters zullen we nog een tijdje geplaagd worden door het wisselvallige weer. 'De komende 10 dagen zie ik geen grote veranderingen voor België', zegt ze.

Bosbranden

De recordtemperaturen brengen ook heel wat ellende met zich mee.

In Bulgarije woedt een bosbrand in een onherbergzaam gebied rond hoofdstad Sofia.

In Slovakije bezweek een 90-jarige vrouw aan de hitte. De temperaturen stijgen gemakkelijk tot boven 37 graden. Het is het heetste begin van de zomer in zestig jaar in het land.

Ook in Oostenrijk worden temperatuurrecords verbroken. Op 30 juni werd het 37.7 graden, de hoogste temperatuur gemeten op een junidag sinds het begin van de metingen.

Spanje kampt met de hevigste bosbranden in jaren. Bij de bluswerken zijn twee helikopters neergestort, één piloot kwam daarbij om het leven. Meer dan 3.000 mensen moesten hun dorpen verlaten.

In Turkije zorgden stortregens ervoor dat een rivier uit haar oevers trad. Negen mensen, waaronder vier kinderen, stierven toen hun huis overstroomde.

Ook in delen van Italië, Hongarije, Tsjechië, Polen en Roemenië stijgen de temperaturen richting 40 graden.

In Groot-Brittannië brak de regen sinds april alle records en beterschap lijkt nog niet in zicht.