Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter zegt 'verwonderd' te zijn dat het Centrum voor Gelijkheid van Kansen een nieuwe racismeklacht overweegt tegen zijn partij. 'Het CGKR wil door het Vlaams Belang van racisme te beschuldigen de VB-kiezers onder druk zetten en afschrikken. Ik hoop dat ze het omgekeerde doen', reageert hij.

Nieuwssite Apache.be citeert vrijdag CGKR-directeur Jozef De Witte, die zich heeft laten ontvallen dat zijn centrum een nieuwe racismeklacht overweegt tegen Vlaams Belang. Aanleiding zijn de scherpe toon en de 'zeer choquerende' campagne die de partij opvoert in aanloop naar de lokale verkiezingen dit najaar.

VB-kopstuk Dewinter erkent dat de vorige klacht tegen het Vlaams Blok de partij geen windeieren heeft gelegd, maar benadrukt toch dat Vlaams Belang 'hier niet op zat te wachten'. 'Zo'n klacht put onze krachten uit, het kost ons veel tijd en geld. Bovendien is het een permanent zwaard van Damocles boven de partij, dat mag je niet onderschatten.'

Dewinter zou het in elk geval 'ondemocratisch' vinden indien er een nieuwe klacht komt. 'Het is de kiezer die moet beslissen over het lot van politieke partijen, niet de rechtbank.'

Hij leest er vooral 'rancune' in vanwege de voor het Vlaams Belang goede afloop van de vorige klacht. Al vreest hij dat 'het inquisitiecentrum van het regime en de Parti Socialiste' zal proberen de partijfinanciering droog te leggen.

De Vlaams Belanger ontkent tot slot dat zijn partij weer radicaler geworden is. 'Maar ik geef toe dat we assertievere acties voeren om ons beter in beeld te brengen', aldus nog Dewinter. 'De mediaboycot maakt het niet eenvoudig onze neus aan het raam te steken nu N-VA met een light-versie van ons programma leurt.' Hij is alvast niet van plan water bij de wijn te doen, klinkt het.