De wegpolitie van de provincie Antwerpen voert vrijdag actie om te protesteren tegen het nijpende personeelstekort en het gebrek aan oplossingen voor de nakende pensioengolf. Die zouden volgens de vakbonden de dagelijkse werking in het gedrang brengen. Een gesprek bij het Hoog Overlegcomité (HOC) leverde donderdag niets op.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront kreeg donderdag de garantie dat er vier personeelsleden bijkomen in het verwerkingscentrum in Wilrijk. Bovendien zal de situatie van de Antwerpse wegpolitie in september worden geherevalueerd.

Er werd echter niet op alle vakbondseisen ingegaan. 'Wij hebben ook om 28 onmiddellijk inzetbare personeelsleden gevraagd voor de wegpolitie', zegt ACOD-afgevaardigde Patrick Sodermans. 'Op dat vlak werd geen enkele toegeving gedaan. Het overleg is op een sisser afgelopen.'

Acties

Om meer druk op de ketel te zetten, zal de wegpolitie volgens Sodermans vanaf vrijdag acties ondernemen. Zo zal ze niet langer meewerken aan BOB-campagnes en controles op zwaar vervoer, geen verkeers-pv's meer uitschrijven, en bij het afhandelen van ongevallen zal er 'extra grondig en secuur' worden gewerkt.

Indien er tegen september geen toegevingen komen van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet en de federale regering, dreigen de bonden met nog hardere acties.

Nijpend personeelstekort

Volgens Sodermans is er momenteel een tekort van 14 personeelsleden en moet er nog vervanging worden voorzien voor 14 anderen die tegen eind dit jaar met pensioen zouden kunnen gaan. Die situatie zou op termijn leiden tot meer onveiligheid en een gevoel van straffeloosheid, met meer verkeersdoden en ongevallen met vluchtmisdrijf tot gevolg.