Google ontkent Android-spamnetwerk
Foto: rr
Een dag nadat een Microsoft-onderzoeker een netwerk van spammende Android-smartphones had ontdekt, trekt hij die beweringen alweer in. Het was niet meer dan een gefundeerde gok, schrijft hij in een nieuwe blogpost.

Terry Zink, een beveiligingsspecialist bij Microsoft, kwam donderdag met het bericht dat hij sporen had aangetroffen van gekaapte Android-smartphones die op grote schaal spam zouden versturen via de mailservers van Yahoo.

Maar ook Google heeft de zaak onderzocht en beweert nu dat Zink gegokt heeft, en dat er geen concrete bewijzen zijn van een mobiel Android-botnet. Volgens Google komt de besmetting voort van een botnet van gewone computers waarvan de digitale handtekening werd aangepast om te laten uitschijnen dat het om Android-smartphones ging.

In een nieuwe blogpost geeft Terry Zink nu toe dat zijn eerste bewering een onderbouwde gok was. Zink erkent dat het mogelijk is dat de cybercriminelen een botnet van gewone pc's vermomd hebben als Androids.

Cybercriminelen zijn er nog niet in geslaagd om een grote groep smartphones te kapen en ze vervolgens in te zetten voor hun kwalijke praktijken. Het is wel degelijk mogelijk, maar voorlopig zijn enkel onderzoekers hierin geslaagd en is zo'n mobiel spambotnet nog niet in het wild aangetroffen.