Apple gunt podcasts een eigen app
Foto: mvdv
Goed nieuws voor wie op zijn iPhone of iPad graag naar podcasts luistert of vodcasts bekijkt: Apple heeft er (eindelijk) een aparte app voor gelanceerd. Een hele fraaie zelfs.

Podcasts zitten op een iDevice van oudsher weggemoffeld in de Muziek-app. In de tijd van de eerste iPods was dat vrij logisch (die toestellen kónden alleen maar geluid afspelen), maar op een multifunctionele iPhone of iPad voelt het nogal geforceerd aan. Dat geldt nog meer voor vodcasts, de videovariant van de podcast die met muziek werkelijk niks meer te maken heeft.

Met Podcasts krijgen pod- en vodcasts nu eindelijk de (gratis) app die ze verdienen. Hiermee neemt Apple alvast een voorschot op iOS 6 dat in de herfst uitkomt: in dat nieuwe besturingssysteem zal de functie definitief uit de Muziek-app verdwijnen. We sluiten overigens niet uit dat de podcastfunctie van iTunes voor pc en Mac binnenkort ook als een zelfstandig programma verder gaat. De logge muziekspeler schreeuwt al heel lang om een afslankingskuur, en het zou wel zo consequent zijn van Apple.

De nieuwe app ziet er alvast erg gelikt uit, zowel op de kleine iOS-devices als op de iPad. In het onderdeel Topstations blader je door populaire thema’s en podcasts zoals je op een oude transistorradio vroeger een zender opzocht. Scrol je vervolgens niet horizontaal maar verticaal, dan krijg je de verschillende podcasts binnen het gekozen thema te zien.

De eigenlijke podcast-speler werd ook stevig onder handen genomen. Hij bevat nu bijvoorbeeld ook skiptoetsen om snel 30 seconden vooruit of 10 seconden terug te spoelen, een knop om de afspeelsnelheid aan te passen (schildpad, normaal of haas) en een slaaptimer voor de uitzendingen die je ’s avonds in je bed beluistert.

Voor vodcasts werkt het ongeveer hetzelfde. Alleen had Apple het schuifregelaartje, om van het audio- naar het videoaanbod te switchen, wel wat groter mogen maken. Op een klein scherm laat het ding zich nauwelijks bedienen.

Programma’s waar je al op geabonneerd was, belanden vanzelf in de Bibliotheek van de nieuwe app. En met een klik op Catalogus kom je voortaan meteen terecht in de podcasthoek van de iTunes Store, die helemaal los staat van de muziek, apps, films en boeken.