Verrassend: ouders minder ziek dankzij kinderen
Foto: Shutterstock
Ouders hebben ruim 52 procent minder kans om een verkoudheid te ontwikkelen dan kinderloze koppels. Dat blijkt uit een onderzoek van professor Sheldon Cohen, verbonden aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh.

De professor stelde bijna 800 volwassenen tussen 18 en 55 jaar bloot aan een virus dat verkoudheden in de hand werkt. Tot zijn grote verbazing stelde hij vast dat mensen zonder kinderen dubbel zo vaak ziek worden in vergelijking met ouders.

En het gaat nog een stapje verder. Cohen meent dat mama’s en papa’s minder vaak ziek worden als ze meer kinderen hebben. Ouders met twee kinderen bijvoorbeeld, hebben 48 procent minder kans op een verkoudheid. Bij koppels met een grotere kroost verkleint dat risico met maar liefst 61 procent.

De professor beklemtoont dat dit niets te maken heeft met het immuunsysteem van de volwassenen. ‘We wisten al dat het ouderschap beschermend werkt, maar konden tot op heden geen verklaring vinden voor dit verband. Bij alle proefpersonen werd onderzocht of ze immuun waren voor het virus, maar dat was niet het geval’, stelt hij in The Daily Mail. ‘We vermoeden dat het ouderschap een mentale sterkte met zich meebrengt die verantwoordelijk is voor dit merkwaardige fenomeen’, besluit Cohen.